La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, va dir ahir que l'executiu comunitari té «profundes preocupacions» pel risc que l'aerolínia alemanya Luf-thansa pugui aconseguir el monopoli de diverses rutes si consuma la compra de la seva competidora fallida, la també alemanya Air Berlin.

«Tenim profundes preocupacions en matèria de competència perquè hi ha el risc que Lufthansa es converteixi de facto en un monopoli en un nombre important de rutes», va dir Vestager.

La Comissió Europea, que ha d'autoritzar l'operació, va ampliar la setmana passada el seu termini per decidir fins al 21 de desembre, després que Lufthansa presentés nous compromisos per solucionar les inquietuds de Brussel·les.

La comissària va dir ahir que estan analitzant la resposta del mercat abans de pronunciar-se i va insistir que «la manera en què s'ha estructurat la transacció» és «problemàtica» i «crea molta incertesa» sobre el futur de passatgers i empleats.

En aquest sentit, va recordar que quan l'administrador concursal d'Air Berlin, que es va declarar insolvent a l'agost, va rebre ofertes per la companyia, Brussel·les ja va informar que acceptar la de Lufthansa podria generar problemes de competència. Vestager va afegir que la comissió ha fet «el que ha pogut» per evitar que els passatgers es vegin afectats, en concret permetre a Lufthansa operar amb 42 de 57 avions d'Air Berlin per garantir que els ciutadans puguin volar mentre es resol el cas.