Manresa celebrarà la setmana vinent la 3a Mostra d'Economia Social i Solidària de Manresa, un esdeveniment organitzat per l'Ajuntament de Manresa i l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central que enguany amplia espais i dies. D'aquesta manera, l'activitat principal de la mostra se celebrarà el dissabte 2 de juny, a l'entorn de la Fàbrica dels Panyos (i no al centre de la ciutat, com era habitual), però el programa d'actes s'allargarà durant tota la setmana prèvia.

La setmana prèvia a la festa del dia 2 s'iniciarà el dilluns 28 de maig, a 2/4 de 7 del vespre, a l'Auditori de la Plana de l'Om, amb la projecció del documental Food Coop, que explica l'experiència d'un supermercat cooperatiu que actualment dona servei a més de 16.000 unitats familiars en ple centre de Nova York. La projecció anirà acompanyada d'un debat posterior dinamitzat per Toni Lodeiro, especialista en consum conscient de la revista Opcions, i Alba Rojas, de la cooperativa manresana MengemBages. Segons els organitzadors, la projecció pretén obrir la possibilitat de construir a Manresa una experiència similar.

Dimarts serà el torn de la restauració i el turisme responsable, amb la trobada d'entitats i cooperatives de la Catalunya Central que es dediquen a aquesta sector i la presentació de la nova cooperativa de serveis que promou la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (Xarec). La trobada serà a les 5 de la tarda al Palau Firal. Dimecres se celebrarà una taula rodona a l'Espai Jove Joan Amades de l'Oficina Jove del Bages en què es presentaran tres experiències properes d'accés diferent a l'habitatge a partir de l'economia social: Barri Bell de Manresa, que hi explicarà la seva experiència de cohabitatge generacional urbà; La Serreta de Cardedeu, on la cooperativa Sostre Cívic està impulsant un projecte de convivència col·lectiva a partir de la promoció d'un habitatge co-operatiu en règim de cessió d'ús; i Cal Cases de Santa Maria d'Oló, que explicaran una de les experiències més antigues de vida en comunitat també basat en els principis del cooperativisme.

Dijous, l'Ateneu Cooperatiu porta a Manresa la taula territorial de l'entitat, amb representants de l'economia social de les sis comarques de la Catalunya Central. La trobada, que es farà a l'Ateneu les Bases, culminarà a 2/4 de 7 del vespre amb una taula rodona sobre «Models d'organització territorial i democràcia participativa (d'on venim i reptes de futur)», en què participaran Cristina Cruz, regidora d'Ocupació i Emprenedoria i de Dona i Igualtat de l'Ajuntament; Alba Rojas, coordinadora de l'Ateneu; i Santi López Villa, expert en innovació social i democràcia participativa. A l'acte s'explicarà, entre d'altres, l'experiència de l'Agència Solsona-Cardona. Finalment, divendres 1 de juny hi haurà una sessió de formació en economia social i solidària per associacions i entitats sense ànim de lucre. Serà a les 5 de la tarda al Casal de les Escodines.

Un dia a l'entorn dels Panyos

Dissabte, el dia central de la Mostra, i ja a l'entorn dels Panyos, la jornada començarà a les 11 del matí amb un espectacle de circ de Ba Dum Tss! amb Oli el Clown, i tot seguit una xocolatada de comerç just. També s'inaugurarà una nova ruta turística per Manresa, que resseguirà la història de les fàbriques de riu i de les cooperatives de la ciutat (la ruta sortirà del Pont Vell a 2/4 de 12 del migdia i a les 5 de la tarda. Prèviament cal inscriure's a la web de Manresa Turisme). El matí es tancarà amb un vermut musical amb Jo Jet i Maria Ribot, que s'han constituït recentment en cooperativa.

A la Mostra, també hi haurà activitats i tallers que duran a terme algunes de les més de 30 entitats i cooperatives que hi participen, totes vinculades a Manresa i el Bages. La Mostra que es divideix en tres grans apartats (cooperativisme, entitats d'inclusió social i ONG), oferirà tallers de de reciclatge amb roba per ByMyEco; de descoberta del cotó i les fibres amb Cotó Roig ; o d'estampació de samarretes amb Artfic. També hi haurà un circuit de bicicletes elèctriques, a càrrec de la cooperativa també manresana MBici. La cafeteria de la Mostra serà de comerç just i el servei de barra, gestionat per MengemBages, tindrà productes de proximitat, com la cervesa Ninkasi o el vermut d'Artium. A més, en diverses parades es donarà l'opció d'instal·lar-se algunes de les alternatives ètiques de serveis, des de l'energia a la telefonia, entre d'altres.

Una altra activitat que tindrà lloc durant el dia serà el Mercat de l'Estraperlo, un mercat d'intercanvi dinamitzat per l'Ecoxarxa del Bages, que al migdia oferirà una paellada popular vegetariana. A 2/4 de 7 hi haurà una desfilada de moda sostenible, i durant durant el dia es podrà veure una exposició fotogràfica sobre comerç just. La Mostra es clourà amb un concert de Cesk Freixas, a partir de 2/4 de 9 del vespre, que presentarà el seu últim treball. El concert, com la resta d'actes de la Mostra, serà d'entrada gratuïta.

«Generar debat»

Durant la presentació, ahir, de la mostra, la regidora d'Ocupació i Emprenedoria, Cristina Cruz, va assegurar que «els objectius són fer xarxa amb les iniciatives del territori i, alhora, generar debat amb la finalitat d'acostar l'economia social i cooperativa a la ciutadania». A la presentació també van assistir Àngels Santolaria, regidora d'Acció Social i Cooperació; la regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, Mercè Rosich; i Alba Rojas, que van desgranar els detalls del programa.