Segueix-nos a les xarxes socials:

La violència sexual obstaculitza el creixement de l'economia índia

Des del 2004, 20 milions de dones han deixat el mercat laboral del país asiàtic, segons el Banc Mundial

Hi ha dues coses sense les quals l'executiva de màrqueting de Nova Delhi Khyati Malhotra mai no surt de casa: una pistola paralitzant i un aerosol de pebre.

Forma part de la inversió que fa per mantenir-se fora de perill en un país on les denúncies de delictes contra dones han augmentat més del 80% en 10 anys i en el qual els casos mortals de violència sexual són freqüents en ciutats grans. És per això que Malhotra destina una part del seu salari a un vehicle i un xofer per evitar els perills del transport públic, on s'assetja verbalment les dones, se les grapeja i se les viola.

A Bangalore, Vidya Laxman, executiva d'una companyia multinacional a l'Índia, paga una legió de personal domèstic i càmeres de seguretat per la seguretat dels seus fills. Sajna Nair, de Delhi, s'estima que ha deixat de guanyar gairebé 200.000 dòlars després de renunciar a una feina en un banc per no poder trobar personal en qui tingui confiança per tenir cura de la seva filla.

En els últims mesos, la violació, tortura i assassinat d'una nena de vuit anys a l'estat de Jammu, d'una altra d'11 anys a Gujarat, i la violació d'una jove de 16 anys a Uttar Pradesh han revelat la forma en què l'Índia tracta les seves dones i nenes.

Els legisladors han dit que impulsaran penes més grans per tal d'evitar que es cometin aquests crims. Mentrestant, desenes d'entrevistes revelen un efecte econòmic menys admès: atès que cada vegada senten més por per la seva seguretat i la dels seus fills, moltes dones abandonen el mercat de treball o accepten llocs de treball de menys salari.

En els vuit anys transcorreguts des del 2004, uns 20 milions de dones (la suma de les poblacions de Nova York, Londres i París) van desaparèixer del mercat laboral de l'Índia, segons el Banc Mundial. «No hi ha un lloc on pugui deixar la meva filla sense preocupar-me per la seva seguretat», va dir Indu Bhandari, que va abandonar una lucrativa carrera empresarial i es va dedicar a la docència a causa d'aquests temors. «Vaig ser víctima d'abús sexual en la meva infància, de manera que sé molt bé a què podria exposar la meva filla».

Decisions com la seva assesten un cop a les companyies locals i estrangeres que volen contractar més dones en la tercera economia més gran d'Àsia. També amenacen l'agenda del primer ministre, Narendra Modi, en tant que busca atraure inversions estrangeres i impulsar el pes econòmic de l'Índia al món.

L'Índia il·lustra la mesura com la violència i l'agressió sexual contra les dones pot impedir el progrés de comunitats i de tot un país.

L'Índia podria incrementar 770.000 milions de dòlars el seu PIB fins al 2025 si aconseguís que més dones treballessin i augmentés la igualtat, segons el McKinsey Global Institute. Però només el 27% de les dones índies té feina. És el nivell més baix entre els grans països emergents i els països del G-20, només per sobre del d'Aràbia Saudita, segons la publicació IndiaSpend.

«Si aconseguim crear un entorn segur, sens dubte més dones es bolcarien al mercat laboral i se sumarien a la força de treball», va dir Anjali Verma, economista de PhillipCapital a Bombai. «En 10 anys, això podria contribuir a més consum, estalvi i creixement econòmic».

Prem per veure més contingut per a tu