Miriam Ponsa va presentar ahir a la 080 la seva col·lecció «I have a dream», inspirada en la figura de Martin Luther King i la seva lluita pels drets dels afroamericans, en una segona jornada marcada per la diversitat de propostes, que van des de la sastreria clàssica fins a universos orgànics, urbans i nocturns.

Segons va comunicar la disse-nyadora manresana, que el mes de gener passat ja va presentar en l'edició hivernal de la 080 una altra col·lecció reivindicativa sobre el procés, l'ús de la figura de Martin Luther King es converteix també en el context polític actual en una denúncia davant «la injustícia en el procés polític de Catalunya».

La premissa base de la qual parteixen els dissenys d'aquesta col·lecció és la irregularitat, realitzada a través d'elaborats treballs de patronatge que donen com a resultat una desfilada de peces desconstruïdes. Sota un joc de llums grogues, la gamma cromàtica es manté en la simplicitat de la dualitat entre blanc i negre «símbol de l'Apartheid», a excepció d'algunes peces en tons càlids, especialment grocs.

Models amb la boca tapada per una cinta i amb viseres que gairebé els impedeixen la visió i samar-retes brodades amb missatges de llibertat, camises, vestits i pantalons solts van conformar la major part de les singularitats d'una de les col·leccions més carregades de simbologia de la jornada. Les peces mostrades eren principalment oversize «per deixar al cos expressar-se sense limitacions», i el fet que estiguin incompletes «impliquen que el procés creatiu està viu i en constant moviment», va afirmar Ponsa.

Les peces s'adapten al cos amb materials afegits, com corda, llaços i cintes que simbolitzen «la protecció i l'autodefensa», a la vegada que representen «l'opressió i la violència». Com en l'edició anterior, la dissenyadora va deixar buit un dels bancs per als assistents de la desfilada en el qual es va col·locar una tela groga on Ponsa va deixar un ram de flors en acabar l'acte.

A la col·lecció de Ponsa la van precedir en aquesta jornada les desfilades dels dissenyadors i marques SystemAction, Mans Concept & Menswear i Krizia Robustella i Manuel Bolaño, i van seguir-la els de Txell Miras i ES Collection.

Una de les novetats de la temporada la va protagonitzat la marca SystemAction, que desfilava per primera vegada a la 080 i que es va estrenar amb una col·lecció que reflexiona sobre l'origen natural i imperfecte de l'ésser humà, amb peces que vesteixen una dona sensual i jove amb una elegant paleta de tons ocres i terra.

La segona a passar per la passarel·la va ser Mans Concept & Menswear, guanyadora l'edició passada del premi a Millor Disseny Emergent i que va portar aquesta temporada una col·lecció inspirada en el Berlín d'abans i després del mur, combinant sastreria tradicional masculina amb estilisme urbà amb una nota underground.

Krizia Robustella recupera el seu habitual estil sporty glam amb la col·lecció «Fancy Feast», a la qual afegeix malles, ronyoneres i sabatilles d'esport al look nocturn i vaporós que rememora el glamur de les festes de còctel.

El dissenyador Manuel Bolaño, un dels més veterans de la cita, va portar a la passarel·la una recopilació de peces mítiques del seu taller treballades mitjançant la fusió de diferents tipus de costura de manera artesanal i l'ús del color negre per crear un efecte inesperat en els volums.