Seat va fer ahir la donació d'un Ibiza d'última generació per contribuir a la formació dels estudiants del grau en Enginyeria d'Automoció de l'Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM). Es tracta d'un model 1.0 TSI en acabat Excellence i amb canvi automàtic de set velocitats que incorpora «les últimes tecnologies», segons va explicar ahir durant l'acte de lliurament Maria Damas, gerent d'Afers Corporatius de la companyia amb seu a Martorell. Seat i la UPC van signar el setembre de l'any passat un acord per col·laborar amb el grau d'Engi-nyeria d'Automoció, en el marc del qual s'ha fet aquesta donació de l'empresa.

L'acte d'entrega de les claus va ser al pati de l'escola universitària, on es van aplegar els estudiants del grau, que enguany ja fan el seu segon curs. Al lliurament van assistir, a més de Damas, Oliwia Puppel, gerent dels programes de Marques i Joves Talent de Seat, Jordi Berenguer, vicerector de Transferència i Coneixement i Innovació de la UPC, i la directora de l'EPSEM, Rosa Argelaguet.

Després del lliurament de les claus, els alumnes van poder acostar-se al cotxe que els directius de Seat els van recomanar «desmuntar» per guanyar coneixements sobre la darrera tecnològia de l'automoció. I ho van fer gairebé amb el bisturí de dissecció a la mà, disposats a fer cas de la recomanació pedagògica.

Durant els parlaments protocolaris, Argelaguet va insistir que el grau d'Automoció, que omple cada curs amb estudiants arribats d'arreu (l'EPSEM és l'únic centre públic a Catalunya amb aquests buscats estudis), ha suposat un «creixement» per a l'escola. Argelaguet va recordar que el centre està enllestint les obres (que preveu tenir a punt abans de Nadal) d'un nou laboratori de mecànica, de 250 metres quadrats, per a les pràctiques d'aquest grau, on, a més del nou Ibiza, s'encabirà un túnel de vent (cedit per la Diputació de Barcelona), maquinària per fer motllos provinent de Foneria Condals i nou software de disseny. «Amb el nou grau hem crescut en qualitat», va concloure la directora de l'escola.

Maria Damas va explicar que Seat dona habitualment vehicles a centres d'FP amb finalitats pedagògiques (1.200, des del 1990, va apuntar), i va destacar el «compromís amb les institucions acadèmiques» de la companyia. «En el nostre ADN hi ha la formació, que és un pilar bàsic en el nostre pla de Responsabilitat Social Corporativa», ja que, va insistir, la formació és «clau per a l'accés a l'ocupació juvenil». Damas va explicar que l'escola d'FP de Seat, que enguany va celebrar 60 anys, ha format 4.600 alumnes.

Puppel va recordar que el sector de l'automoció està en un procés de transformació «sense precedents» en el qual, va insistir, «les persones són essencials». Puppel va afegir que Seat va aportar 17 milions en plans de formació l'any passat.

Jordi Berenguer, de la seva banda, va recordar el vincle de la UPC amb Seat i els treballs que mantenen la universitat i l'empresa en aspectes com el vehicle connectat.