08 de febrer de 2019
08.02.2019
Regió7

Brussel·les rebaixa la previsió de creixement per a Espanya

La CE atribueix la desacceleració a la baixada del consum privat i a una menor contribució de l'exportació

07.02.2019 | 23:39
Pierre Moscovici

La Comissió Europea ha rebaixat una dècima la previsió de creixement del PIB a Espanya, fins al 2,1% aquest any i a l'1,9% el 2020. En les seves previsions econòmiques d'hivern, l'executiu comunitari rebaixa els pronòstics per al 2019 i el 2020 respecte al publicat a la tardor, i també tanca el 2018 amb un creixement lleugerament menor del PIB espanyol: un 2,5%, una dècima per sota del pronosticat al novembre, i mig punt menys que al 2017.

La Comissió atribueix la desacceleració principalment a una baixada en el consum privat i a una menor contribució de les exportacions. La Comissió veu «riscos» en el pronòstic per a Espanya relacionats principalment amb un entorn global menys fort però també amb una major «incertesa», tant «interna com externa».

Les previsions econòmiques d'hivern pronostiquen que la creació de llocs de treball es reduirà, en part per l'efecte que s'espera de l'aplicació des de l'1 de gener de l'augment del salari mínim interprofessional aprovat per decret pel Govern de Pedro Sánchez, i que el fixa en 900 euros. Amb tot, la Comissió matisa que seguiran creant-se llocs de treball que permetran continuar amb la reducció de la taxa d'atur. D'altra banda, la institució preveu una acceleració lleugera de les exportacions aquest any i el vinent, després d'un «fort deteriorament» l'any passat i malgrat el «dèbil» creixement al comerç mundial. Alhora, s'espera que les importacions es desaccelerin «àmpliament» en línia amb la demanda final.

La inflació general va assolir l'1,7% el 2018 i es preveu que baixi fins a l'1,2% el 2019 pels efectes provocats per canvis en el preu del petroli. El 2020, però, la previsió és que augmenti fins a l'1,5%.

En roda de premsa, el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, va restar ahir importància a la revisió a la baixa del creixement per a Espanya. «És veritat que s'ha revisat a la baixa però només una dècima menys», va dir remarcant que tot i que hi ha una certa desacceleració el pronòstic de creixement es manté per damunt de la mitjana de la zona euro. «Grosso modo hi ha estabilitat», va indicar. A preguntes dels periodistes sobre els pressupostos espanyols i la «incertesa interna» que la Comissió esmenta sense concretar, Moscovici va fugir d'estudi. «Avui no parlem de finances públiques, en parlarem en el seu moment», va dir.

La previsió de creixement del PIB a Espanya per a aquest any (2,1%) se situa per damunt de la mitjana al conjunt de la UE el 2019 (1,5%) i de la zona euro (1,3%). Entre els estats membre més grans, les revisions a la baixa han estat considerables en el cas d'Alema-nya (1,1%) i Itàlia (0,2%), entre d'altres. En els dos darrers casos, Moscovici va apuntar a la reducció «important» de la producció i a la compra d'automòbils a Alemanya i a la «incertesa» en la política pressupostària italiana».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit