Els terrenys del Consorci de la Zona Franca de Barcelona on hi havia l'antiga factoria de Seat acolliran, a partir de l'any 2020, un centre d'innovació digital, el D-Factory, que quan estigui acabat ocuparà més de 70.000 metres quadrats i haurà suposat una inversió de 100 milions d'euros.

La posada de llarg del que serà «el hub d'innovació en economia 4.0 del sud d'Europa» va tenir lloc ahir a la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), amb la inauguració de la primera incubadora europea d'alta tecnologia en impressió 3D, el 3DFactory, que representa l'embrió del que serà el futur D-Factory.

L'acte va tenir la presència del ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque; el delegat especial del Govern al consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro; l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, i la consellera d'Empresa i Coneixement, la igualadina Àngels Chacón.

Els primers edificis del D-Factory ocuparan 17.500 metres quadrats i estaran llestos l'any que ve, després d'una inversió de prop de 20 milions d'euros.

La voluntat de ser, tal com va apuntar Pere Navarro, una «nau industrial del segle XXI» es manifestarà en la mateixa estructura del centre, que es caracteritzarà per una arquitectura que combinarà les formes típiques de la indústria amb acabats de vidre, interiors diàfans i solucions sostenibles. Encara que el D-Factory com a tal no veurà la llum fins a l'any que ve, el que ja entrarà en marxa aquesta mateixa setmana serà la incubadora 3DFactory, ubicada a les actuals instal·lacions de la seu del consorci, on s'assistiran projectes relacionats amb aquesta tecnologia durant un període que oscil·larà entre els 6 i els 12 mesos. «Que la incubadora estigui a Barcelona no és una casualitat», va destacar el ministre Pedro Duque, que va elogiar l'ecosistema emprenedor i innovador de la capital catalana i va assegurar que les iniciatives d'aquest índole ajuden a progressar i millorar la vida del conjunt de la població.

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar que Barcelona és l'epicentre d'una de les àrees metropolitanes «més ben situades per liderar el canvi que suposa la revolució tecnològica», que ha de tenir, com a objectiu final, augmentar la qualitat de vida dels ciutadans, lluitant, per exemple, contra el canvi climàtic.

La 3DFactory, pionera a escala europea, té maquinària específica de producció de plàstic i resines, amb sis tecnologies diferents d'impressió 3D, que es posaran a disposició de les empreses que entrin a formar part del projecte a un preu assequible, ja que només hauran de sufragar el 50% del cost dels serveis que demanin.