El president de BBVA, Carlos Torres Vila, va agrair ahir Francisco González la seva renúncia temporal com a president d'honor del banc i de la Fundació, al mateix temps que va assegurar que PwC li ha traslladat que es requeriran «diversos mesos» més de treball en la recerca externa que realitza al costat de Garrigues i Uría Menéndez pel cas Villarejo.

Així ho va indicar Torres durant la junta ordinària del banc al Palau Euskalduna de Bilbao, en la qual es va aprovar la seva reelecció com a conseller executiu de l'entitat amb el 98% de vots a favor. Aquesta era la primera junta en què Torres assistia en qualitat de president i que estava marcada per l'ombra del cas Villarejo.

«En primer lloc vull agrair a Francisco González la seva renúncia de la seva condició com a president d'honor de BBVA i de la Fundació, fins que concloguin les recerques en curs, perquè vol evitar que s'utilitzi la seva persona per danyar la imatge del banc», va subratllar el número u de l'entitat, després que González li enviés una carta dijous comunicant-li la seva decisió d'apartar-se.

Torres va explicar que, arran de les notícies aparegudes en mitjans, va decidir posar en marxa una recerca interna que consistia en la revisió de contractes, factures, serveis prestats, procediments de contractes seguits, «amb la complexitat» que té treballar amb informació relativa a un període de temps tan llarg. Les suposades activitats il·lícites es van iniciar el 2004 i es van prolongar fins al 2017. Va ser a partir del 9 de gener, data en què van començar a aparèixer informacions que apuntaven al seguiment i intervenció de comunicacions privades, quan BBVA va decidir canviar la seva estratègia. «Aquesta data va marcar un punt d'inflexió», va revelar. Segons va recordar Torres, ell mateix va enviar una carta als empleats de l'entitat després de l'aparició de les primeres notícies, que, si són certes, «es tractaria de conductes indubtablement molt greus, deplorables i contràries als valors del BBVA».

En aquesta carta, Torres ja informava d'un canvi en l'abast de la recerca i en els recursos dedicats a fer-la, per la qual cosa des de mitjan gener la recerca té un enfocament «totalment diferent» del del 2018.

Actualment, la recerca és liderada pels despatxos Garrigues, Uría Menéndez i la consultora PwC, «tot això amb l'impuls del consell d'administració», i l'interès de BBVA és «avançar i concloure com més ràpid millor», si bé atès l'abast, «es requeriran diversos mesos de treball i tan important o més que fer la recerca ràpida és fer-la bé».

Torres va recordar a més que els fets estan sent investigats per l'Audiència Nacional dins el cas Tàndem, referit a suposades males pràctiques d'alguns membres o exmembres de la Policia. «El que puc assegurar és que estem col·laborant activament amb la Justícia, procurant sempre el millor per als interessos del banc», va assenyalar.

En ser un procediment judicial, Torres va explicar que està subjecte a secret, per la qual cosa l'entitat no pot revelar informació referida al procediment, al que també està condicionada la informació que pugui proporcionar sobre la recerca interna del BBVA.

Així mateix, l'entitat també està analitzant els possibles efectes que les informacions poguessin tenir en l'activitat del grup i en el mercat, i avui dia BBVA no ha trobat impactes rellevants en el seu negoci o en la cotització ocasionats per la recerca. «BBVA ha estat, és i continuarà sent un banc honest i continuarà actuant com a tal. Continuarem investigant amb tot rigor i rapidesa possible, col·laborant amb les autoritats com hem fet, i prendrem sobre la base de fets contrastats les decisions que procedeixin per resoldre la situació, i actuar sempre en el millor interès del banc», va dir Torres.