L'Ibex 35 va acabar la jornada d'ahir amb una caiguda de l'1,98%, amb la qual cosa el selectiu va perdre tots els guanys que havia acumulat des del gener. L'índex espanyol va caure fins als 8.522,7 punts i va marcar, d'aquesta manera, un nou mínim anual.

La jornada va continuar centrada en la situació de l'Argentina i d'Itàlia, però els inversors sobretot van prendre nota de la contracció del PIB alemany. L'economia d'Alemanya, la més gran d'Europa, va registrar entre abril i juny una contracció de l'activitat del 0,1% en comparació amb el primer trimestre del 2019, quan va créixer el 0,4%. Aquesta dada, difosa per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis), confirma la frenada de la locomotora europea pel llast de la guerra comercial i la recessió industrial, fet que genera pors davant la seva possible contagi a la resta de l'eurozona.

Alhora, la xifra de negoci de la indústria espanyola va baixar el 5% el mes de juny passat respecte al mateix mes del 2018, la retallada més gran en tres anys, mentre que les entrades de comandes del sector es van reduir el 3,3%, segons dades difoses ahir per l'Institut Nacional d'Estadística.

Només cinc valors van aconseguir mantenir-se en positiu, encara que els avenços van ser molt reduïts: Mediaset (+0,95%), Acciona (+0,65%), Grífols (+0,42%), Merlin Properties (+0,24%) i Enagás (+0,14%). Els valors que van baixar més van ser Arcelor Mittal (-7,72%), Bankia (-5,03%), Bankinter (-4,87%), Banc Sabadell (-4,78%), Telefónica (-4,2%), MásMóvil (-4,1%) i Ence (-4%).

Les principals places europees van seguir l'estela de Madrid i van tancar la jornada amb descensos. El Dax de Frankfurt va perdre el 2,28%, mentre que el Cac 40 de París va caure el 2,22% i l'FTSE 100 de Londres, l'1,69%. Al mercat de deute, la prima de risc espanyola va mantenir-se en els 80 punts bàsics, amb l'interès en mínims del 0,15%.

Finalment, cal remarcar que el barril de petroli de qualitat Brent, de referència al Vell Continent, va baixar dels 60 dòlars.