La riuada es va emportar el seu celler en un tres i no res, però la família està disposada a aixecar-se i recuperar el negoci. I ho fan amb l'ajuda de centenars de persones que, des del primer moment, han mostrat el seu suport i la seva solidaritat.

El celler Rendé Masdéu de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) va posar ahir a la venda les ampolles que van poder recuperar del fang després d'aquella fatídica jornada del 22 d'octubre a la nit. L'anomenat «Vi de fang» es ven al preu «solidari» de 15 euros l'ampolla, que han de servir perquè la família que el gestiona pugui recuperar l'activitat. Centenars de persones van anar al punt on hi havia el celler per adquirir ampolles i donar suport a la iniciativa.

Mariona Rendé, propietària del celler, s'emociona quan relaciona la procedència de moltes de les persones que, fins i tot abans de començar a dispensar el vi a les 11 del matí, ja feien cua per adquirir les ampolles, totes encara arrebossades de fang, com a símbol distintiu. «És una passada», repetia, sense parar de donar les gràcies a tothom.

A banda dels procedents del mateix poble, va anar-hi gent de Reus, Barcelona, Girona.... «I he d'enviar vins a Toledo, Madrid, Sevilla i Doñana. També a gent del nostre sector, celleristes, que saben què és perdre un celler, l'activitat. És un cercle que, quan es trenca, és molt complicat tornar a engegar», va remarcar.

La seva família, que va posar en marxa el negoci l'any 1994 i va començar a treballar a les instal·lacions situades vora el Francolí tres anys després, està decidida a recuperar el que la riuada els va prendre. Els seus fills, que estudien enologia, un, i enginyeria agrícola, l'altre, estan decidits a continuar. Per tirar endavant, van fer una crida a la solidaritat de la gent del poble i més enllà. I la resposta ha estat aclaparadora.

Els ingressos per la venda de les ampolles de vi, entre 4.000 i 5.000 euros, al voltant del 10% de la producció d'enguany, els permetrà disposar d'un coixí per tornar a remuntar el vol. «Ens ajudarà a tenir una injecció econòmica per seguir comprant ampolles buides, taps, etiquetes i caixes. Per netejar el que hem pogut salvar, etiquetar-ho, complir amb els nostres distribuïdors i cients. I després seguir endavant i fer nous vins», va explicar Rendé. La família disposa d'11 hectàrees de vinya, de conreu ecològic, no afectades per la riuada. I, a llarg termini, volen aixecar un nou celler: molt probablement en un altre espai.

Línia de finançament

El Banc Sabadell ha aprovat una línia especial de finançament amb condicions preferents com a part del paquet de mesures de suport per als afectats per les inundacions a la Conca de Barberà, al Camp de Tarragona, i a altres indrets de Catalunya. Després del temporal, el banc va habilitar també serveis especials d'assistència telefònica per als clients. L'oferta especial de finançament posa a disposició dels afectats una línia de préstecs sense comissions d'obertura i amb condicions avantatjoses.