El govern espanyol transferirà 210 milions d'euros addicionals a les Comunitats Autònomes per afrontar les despeses de la lluita contra el coronavirus. Ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa aquest dijous a Moncloa i ha concretat que se sumen als avançaments de les bestretes del finançament autonòmic i als 300 milions d'euros que el pla de xoc social aprovat dimarts reserva perquè les autonomies reforcin els serveis socials i el repartiment dels quals s'abordarà divendres en una reunió presidida pel vicepresident segon, Pablo Iglesias. Illa ha recordat que ara "arriben els moments més durs" on "veurem un increment de casos mentre ens acostem al pic màxim".

Iglesias ha concretat que convocarà divendres el consell interterritorial de serveis socials, en què estan presents les autonomies, per abordar-ne el repartiment.

Els 300 milions d'euros del fons específic de contingència seran per reforçar l'atenció a domicili de gent gran pel tancament dels centres de dia i la teleassistència, assistir les persones sense sostre i reforçar les plantilles de les residències de persones d'edat avançada i dependents.

30.000 sanitaris més

Illa ha explicat que s'ha reforçat amb més de 30.000 professionals sanitaris addicionals la xarxa sanitària. Són 8.000 metges residents de quart i cinquè curs, 11.000 infermers que van superar les proves selectives però no van obtenir plaça així com 10.000 estudiants d'infermeria i 7.000 de medecina dels últims cursos.

El ministre ha fet una valoració positiva del "reforçament" dels equips del sistema de salut espanyol mitjançant la incorporació d'estudiants de medicina i metges sense plaça. "Ha funcionat correctament", ha dit. Tots ells, ha dit, s'han anat incorporant als sistemes autonòmics.