L'energia geotèrmica 100% renovable, autòctona i disponible tot l'any és el futur per a la descarbonització dels habitatges i frenaria l'escalfament global, segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). L'ICGC, que depèn del departament de Territori i Sostenibilitat, i l'Institut Català d'Energia, que depèn d'Empresa i Coneixement, coorganitzen unes jornades telemàtiques, els propers dies 6 i 13 de novembre, per exposar el potencial que té l'energia geotèrmica en els entorns urbans. La segona edició de GeoEnergia a Catalunya, que aquest any es dedica a la geotèrmia a les ciutats, està coorganitzada també pel Grup de Treball de Geotèrmia del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya.

La jornada té com a objectiu difondre el potencial de l'energia geotèrmica a les ciutats amb la participació d'empreses públiques i privades europees i catalanes amb una llarga experiència, que analitzaran el mercat de la geotèrmia a Europa

Segons l'ICGC, l'energia geotèrmica que s'extreu del subsòl és una font d'energia renovable, neta i disponible 24 hores els 365 dies de l'any, que es pot classificar en funció del seu origen i temperatura (molt baixa, baixa, mitjana i alta). Així, els recursos geotèrmics superficials s'aprofiten amb la tecnologia de les bombes de calor, i en el cas de Catalunya el seu ús es troba en plena expansió en la climatització d'edificis, bé com a sistema únic o combinat amb altres energies renovables.

L'aprofitament de recursos geotèrmics d'origen profund és encara molt escàs en territori espanyol en comparació d'altres països europeus com Alemanya, França, Bèlgica i Àustria, on s'utilitza per a xarxes de calor centralitzades de barri, a la indústria o en la generació d'electricitat.

L'energia geotèrmica ja disposa d'una tecnologia desenvolupada i la seva popularitat ha crescut ràpidament els últims anys a Europa. Segons el Consell Europeu de l'Energia Geotèrmica, Europa és líder en el mercat global en la implantació de xarxes DHC i el 2019 es van superar els dos milions de bombes de calor geotèrmiques instal·lades.