El nadal d'enguany serà més especials que mai. La pandèmia de la covid-19 propícia un augment de les trobades socials en domicilis que, unit al fet que aquests dies festius són moments que conviden a passar més temps a casa, provoca un augment del consum energètic. En aquest context, millorar l'eficiència energètica dels habitatges té un impacte positiu directe en el medi ambient, però també en l'economia familiar. Per això, TÜV Rheinland, entitat líder en serveis tècnics, de seguretat i certificació a nivell mundial, ofereix cinc senzills gestos per posar a punt energèticament els habitatges de cara al Nadal:

1. Incorporar llums LED a la decoració nadalenca

Una alternativa més eficient als sistemes d'il·luminació tradicionals són les llums LED. Utilitzar aquest tipus de bombetes en les decoracions de l'arbre de Nadal i del pessebre suposarà una notable reducció del consum energètic.

2. Comptar amb dispositius amb etiqueta A+++

Els equips amb aquesta categoria tenen un millor rendiment energètic. Durant el Nadal es fa un ús més intensiu d'electrodomèstics i dispositius electrònics el que pot disparar la factura de la llum. Invertir en equips amb etiqueta A+++ té una reducció dels costos energètics, així com una millor cura del planeta.

3. Vigilar la temperatura dels frigorífics

En els dies festius, les neveres s'omplen de productes per poder gaudir dels sopars de Nadal. Aquests equips consumeixen fins a un 30% de l'electricitat de les llars pel que assegurar una correcta regulació de la temperatura té un impacte directe en el medi ambient. La temperatura ideal per a un funcionament òptim dels frigorífics és de 4 °C en la nevera i -18 °C en el congelador.

4. Garantir l'aïllament tèrmic i acústic

Les finestres i portes són llocs pels quals es perd molta energia dels habitatges. Actualment, existeixen materials que minimitzen aquestes fuites de tal forma que es redueix, per exemple, l'ús de la calefacció.

5. Regular la temperatura dels habitatges

Al costat de l'ús del frigorífic, el consum de calefacció és el més elevat durant el Nadal. Per fer un consum responsable i eco-friendly es recomana instal·lar un termòstat capaç de regular de manera automàtica la temperatura de totes les estades de l'habitatge. Una vegada s'aconsegueixen els graus que fan de l'habitatge un lloc confortable per als inquilins, es deté l'ús de la calefacció.