L’Abadal Arboset 2017, presentat pel celler Abadal com un vi en què es fonen vinya, paisatge i història, ha estat qualificat amb 94 punts per la Guia Peñín 2022 i així se situa entre els vins més ben valorats d’Espanya. Té la peculiaritat de la recuperació de 10 tipus de varietats i de tenir un part del tractament en velles tines de pedra seca, un patrimoni de la vinya d’una part del Bages.

La primera anyada de l’Arboset 2017 és fruit de la continuïtat de l’experiència assolida durant anys d’investigació, segons expliquen responsables del celler de Santa Maria d’Horta d’Avinyó, que asseguren que el vi que expressa els elements més identitaris d’Abadal, com són el territori i el paisatge, la singularitat i la tipicitat, i la posada en valor de les varietats tradicionals del Bages.

El vi prové d’una petita vinya distribuïda en terrasses (vinya Arboset), situada enmig d’un paisatge de bosc amb ceps d’uns 80 anys, de 10 varietats històriques diferents, blanques i negres. El vi és elaborat a peu de vinya, com es feia en el passat, i fermenta dins de la tina de pedra seca.