Endesa, a través de la seva filial d'infraestructures i xarxes e-Distribució, ha instal·lat durant el 2021 un total de 168 telecomandaments en centres de transformació de les comarques centrals. Amb una inversió de 4,8 milions d'euros, aquesta tecnologia redueix un 20% el temps d'interrupció del servei en cas d'incidències i millorar la gestió de la xarxa de distribució amb la seva automatització. La companyia té previst seguir amb aquesta aposta i preveu el 2023 fregar les 14.000 instal·lacions automatitzades a Catalunya.

Amb aquests nous sistemes de control remot, que permeten realitzar maniobres d’operació a distància, ja són 9.943 els telecomandaments que hi ha instal·lats en aquests moments a la xarxa de mitjana tensió de Catalunya. En tota, beneficien més de 2,6 milions de clients arreu del territori (més de 230.000 a la Catalunya central).

Des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona es poden accionar a distància els dispositius de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs. D’aquesta manera s’aconsegueix reduir el desplaçament dels operaris i s’estalvia temps en la localització d’avaries i, de retruc, també baixa el temps d’interrupció del subministrament elèctric als clients.

La companyia vol seguir ampliant progressivament aquesta digitalització i incrementar-la encara més. Durant aquest any, preveuen fer-ho en més de 1.600 instal·lacions noves a Catalunya, arribant a un total d'11.500, i el 2023 planifiquen fregar les prop de 14.000 instal·lacions automatitzades.