Les comarques del Bages, el Moianès i, especialment, el Berguedà, figuren al capdavall del llistat comarcal quant a la reducció de l’atur interanual durant el mes de juny, segons les dades fetes públiques per l'Observatori del Treball i Model Productiu. El Berguedà és el segon territori del país amb una menor reducció del nombre de persones registrades sense feina, amb el -15,40%, només per sobre de la Noguera (-13,19%). El Moianès i el Bages integren el grup de vuit comarques amb una retallada inferior al 18% el juny respecte del mateix mes de l’any passat, el Bages amb un -17,53% i el Moianès amb un -17,24%. La reducció mitjana de Catalunya el mes passat en termes interanuals va ser del 24,17%.

En contrapunt la Cerdanya és la tercera comarca amb una reducció més elevada de l’atur registrat respecte de l’any anterior, amb el -31,32%, només per darrera de l’Aran (-35,62%) i l’Alta Ribagorça (-33,57%).

El Solsonès i l’Anoia, per la seva banda, es mantenen també per sota del nivell de la mitjana catalana, però ambdues amb reduccions superiors al 20%: del 23,06% en el cas del Solsonès, i del 21,05% en el de l’Anoia.

En termes mensuals, el Solsonès i l’Alt Urgell són dues de les cinc comarques on el nombre d’aturats va créixer el juny respecte del mes anterior: el 3,7%% a l’Alt Urgell i el 4,10% al Solsonès. Al Bages, la reducció del nombre de persones sense feina registrades (-1,24%) ha estat menor a la mitjana nacional (el -2,86%), com també ha estat així al Berguedà (-1,59%). En canvi, al Moianès (-3,05%), l’Anoia (-3,67%) i la Cerdanya (-10,37%) ha estat per sobre la mitjana nacional. La Cerdanya és la cinquena comarca del país amb un millor comportament intermensual, per darrera de l’Aran, l’Alta Ribagorça i els Pallars.

En conjunt, la Catalunya central va tancar el juny amb 24.316 persones registrades a l’atur, 494 menys que un mes enrere i 5.807 menys que el juny del 2021. En termes relatius, el descens a la Catalunya central ha estat inferor a la mitjana catalana: el -1,99% mensual i el -19,28% anual.

En conjunt són dades poc optimistes per al territori, atès el context de recuperació econòmica després del gran impacte de la covid-19 i atès el doble fet que Catalunya ha registrat el mes de juny la xifra d’atur més baixa en 14 anys i que Catalunya ha estat el territori de l’Estat amb un millor comportament de les xifres de l’atur durant el juny. A més, Catalunya va incrementar el mes passat en 37.618 persones els afiliats a la Seguretat Social i supera així la xifra dels 3,6 milions de treballadors en actiu. Mai en terres catalanes hi havia hagut abans tants ocupats.

L’escalf de les dades d’ocupació contrasta amb la fredor d’altres indicadors que componen el retrat de l’estat actual i futur de l’economia espanyola. Mentre les cases d’estudi revisen a la baixa les seves previsions de creixement del PIB per la persistència de la inflació, que malgrat les mesures del Govern ha escalat fins als dos dígits, el comportament del mercat laboral suma mes a mes xifres d’intensa expansió.

La temporada turística d’estiu es visibilitza territorialment en les dades desagregades a Catalunya. Girona va ser la província on més va baixar l’atur, i també on més ocupació es va crear –dues mètriques que no necessàriament van de bracet, però que quan ho fan donen fe d’una efervescència econòmica–. El mes va tancar amb un 5,2% menys d’aturats i un 3,2% més d’ocupats. La campanya de la fruita es va notar a Lleida, que va registrar la segona taxa de creixement més elevat de l’ocupació (+2,5%) a territori català, seguida per Tarragona (+1,9%) i una més discreta Barcelona (+0,5%).