De la cistella de la compra a Europa a l’Assemblea General de l’ONU d’aquesta setmana a Nova York, la crisi alimentària derivada de la invasió russa d’Ucraïna té ressò a tot el món. Als més de 400 milions de persones que depenien directament del «graner d’Europa» per menjar, s’hi suma el fet que Rússia, principal exportador de fertilitzant del món, ha decidit tancar l’aixeta a conseqüència de les sancions econòmiques, i això tindrà una repercussió directa en la que serà la primera gran temporada de collites de cereal després de l’inici del conflicte el 24 de febrer.

Aquesta crisi va ser una de les prioritats a l’Assemblea General de l’ONU perquè les conseqüències de la guerra per al sector alimentari han amenaçat amb fam els països més vulnerables i ha desafiat les butxaques dels ciutadans del primer món per la inflació.

Els agricultors espanyols, que són a les portes de l’època de sembra, ja es plantegen què fer per garantir les collites. Del que decideixin, i del que puguin fer, depèn no només la qualitat del producte, sinó també el preu al qual els seus productes arribin al mercat. «Compte amb jugar amb el pa, això no és cap ximpleria. Hi ha molts agricultors com jo que, a menys d’un mes de la sembra, ens estem plantejant si fer-ho o no. I, alguns dels que ho facin, potser ho fan sense fertilitzant, la qual cosa suposa collir la meitat del normal», assegura José Roales, responsable nacional de Cultius Herbacis de la Coordinadora d’Agricultors i Ramaders (COAG).

Segons COAG, el cost de producció d’aliments a Espanya ha augmentat de mitjana un 40%. Això sí, mentre que el preu de productes com els carburants ha crescut un 90% o el de l’alimentació animal un 38%, el dels fertilitzants ho ha fet un 150%. Aquest increment, que encara no s’ha vist reflectit en l’etiqueta que veuen els consumidors quan van a comprar, podria començar a sentir-se més clarament a partir de la propera collita. «Menys adob, menys hectàrees collides i menys producció es tradueixen inevitablement que hi haurà menys cereal al mercat i que els preus pujaran. Els aliments barats s’han acabat. Estem parlant que cada cop hi haurà més gent que no podrà comprar aliments tan bàsics com un litre de llet o una barra de pa», avisa Roales.

Els Estats Units i la Unió Europea, d’una banda, i Rússia de l’altra, s’acusen mútuament de ser responsables del bloqueig a l’exportació dels fertilitzants russos a la resta del món. Tot i que l’ONU no s’ha pronunciat, sí que ha reconegut les dificultats que troben les empreses russes per exportar els seus productes.