Segueix-nos a les xarxes socials:

La inversió en R+D a Espanya s’estanca i només suposa l’1,43% del PIB

Espanya encara està a gran distància d’Europa en inversió de R+D. L’any passat es van destinar 17.250 milions d’euros (1,43% del PIB) en projectes de recerca i desenvolupament, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Suposa un increment del 9,4% respecte el 2020, quan la inversió es va estancar a causa de l’impacte de la pandèmia.

Tot i això, la xifra roman lluny del compromís europeu de dedicar almenys el 2% del PIB en R+D. Espanya es troba en la taula mitjana d’inversions en investigació pel que fa a la resta de socis de la UE, i per sota de les grans potències del club comunitari. Alemanya destina més del 3% del PIB a R+D i França, el 2,3%. Fora del continent, destaquen potències tecnològiques com Corea del Sud (4,8%), els Estats Units (3,4%) i Japó (3,3%).

La baixa despesa en R+D xoca amb el fort compromís de la població a invertir més en ciència i investigació. Segons el darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el 93% de la ciutadania considera que caldria gastar més recursos públics en aquesta àrea. És el camp que té més suport per part dels enquestats.

A Espanya, la despesa realitzada per les empreses representa el 56% del total d’inversions emprades en investigació i desenvolupament. La resta prové fonamentalment de les institucions d’ensenyament superior (27%) i de l’Administració pública (17%). L’INE calcula que les activitats de recerca i desenvolupament donen feina a 250.000 treballadors.

La inversió en R+D té una repercussió directa en la productivitat de l’economia i en la qualitat de l’ocupació. Segons un informe de Funcas, Espanya dedica un 44% menys d’esforç en innovació respecte la resta de la zona de l’euro.

Prem per veure més contingut per a tu