Jaume Mira Matas, nascut al carrer del Born el 1931, és el president del PP al Bages i candidat número 30 per Barcelona el 21-D.

Als 86 anys d'edat ha viscut la Segona República, la dictadura, la recuperació de la democràcia i la recent proclamació de la República catalana independent i la destitució del Govern de la Generalitat.

Per què creu que les enquestes donen uns resultats tan baixos al PP a les eleccions del 21-D? Segons el CIS, el PP que lidera Xavier García Albiol experimenta una important baixada de quatre escons i queda com a darrera força al Parlament.

Pel desgast de governar Espa-nya i per l'aplicació del 155. Socialistes i Ciutadans li donen suport i el van reclamar, però ara sembla que el PP és l'únic responsable. També li he de dir que no crec en les enquestes, perquè, ja sigui guanyant o perdent, al PP sempre li donen menys suport del que acaba aconseguint.

Ciutadans augmenta la perspectiva de vot perquè ha avançat el PP per la dreta?

Per la dreta i per l'esquerra. Ignoro si Ciutadans és un partit català o gallec, no saps mai si pugen o baixen.

Per què ho diu?

Perquè tan aviat sembla que sigui un partit de centreesquerra com de centredreta, com es compara Albert Ribera amb José Antonio Primo de Rivera.

Com va viure com a membre destacat del PP a Manresa i a la comarca el referèndum de l'1 d'octubre, la proclamació al Parlament de la República Catalana i l'activació del 155?

Per sort o per desgràcia he viscut la Segona República, la Guerra Civil Espanyola i la dictadura. M'ha semblat que estàvem tornant cap als anys trenta. M'ha recordat quan era petit. Les coses poden semblar més modernes, però la temàtica és la mateixa. Ho he viscut amb tristesa perquè tornen uns temps que eren per oblidar. El poble que no té memòria repeteix la història. I es va repetint.

Què cal fer amb la quantitat ingent de catalans que obertament no se senten espanyols?

No ho sé. Crec que cal explicar la veritat i que sobren tertúlies plenes de mentides i inexactituds. L'independentisme havia pintat un escenari paradisíac, les empreses no és que no marxarien, sinó que en vindrien més, la banca no marxaria... I resulta que és a l'inrevés. Un pas previ és que s'ha de deixar d'enganyar la gent.

Ho diré d'una altra manera, tenint en compte que és un fet i és veritat que una part important de catalans volen ser independents, quina resposta ha de donar-hi el govern del PP?

El govern el que ha de fer és governar i preocupar-se per les llistes d'espera de la sanitat, l'atur...

Vostè creu que hauria estat necessària una negociació entre el Govern central i el de la Generalitat que evités arribar a la situació actual?

La unitat d'Espanya és innegociable. De tota la resta, se'n pot parlar, de finançament, d'infraestructures... de tot.