El candidat d'Unides Podem, Pablo Iglesias, estén la mà a Pedro Sánchez per formar un govern de «coalició», però demana tenir representació en «proporció als vots» obtinguts.

El líder de la formació va apel·lar durant la roda de premsa de valoració de resultats a la «responsabilitat» del PSOE per garantir un govern «estable» amb els «grups suficients» que permeti frenar «l'ascens de l'extrema dreta». «És pitjor anar-se'n a dormir amb 50 diputats de l'extrema dreta que amb ministres d'Unides Podem», va assegurar.

En aquest sentit, va dir que la seva proposta es basa en «els articles socials de la Constitució» amb l'objectiu de garantir «l'estat de benestar». «Estem oberts a negociar des de demà mateix», va dir.

Els resultats donen a la formació 35 diputats dels 42 que tenia.

Iglesias va començar el seu discurs de valoració dels resultats electorals parlant de l'ascens de Vox, a qui va qualificar com «una de les extremes dretes més poderoses d'Europa». El líder d'Unides Podem va assegurar també, amb referència a la impossibilitat d'arribar a un acord amb el PSOE abans d'aquests comicis, que «és pitjor anar-se'n a dormir amb 50 diputats d'extrema dreta que amb ministres d'Unides Podem».

En aquest sentit, va dir que l'abril hi havia una «oportunitat històrica», però que ara és «una necessitat històrica», perquè, segons ells, l'única manera de frenar aquest ascens és amb un «govern d'estabilitat» amb els «grups suficients» que garanteixi les polítiques socials «necessàries». La seva proposta, va afegir, es basa en «els articles socials de la Constitució que poden constituir el major instrument per garantir l'estat del benestar».

Iglesias va estendre la mà a Sánchez i va apel·lar a la seva responsabilitat per formar govern «respectant uns resultats on els espanyols han donat suport a una pluralitat d'opcions».

Per això, va dir, estan disposats a començar a negociar demà mateix un govern de «coalició» on estiguin representades les diferents forces «representades amb els suports que han tingut».

D'altra banda, el candidat d'En Comú Podem, Jaume Asens, va fer una crida a «totes les forces del camp democràtic» a formar «un dic de contenció» davant l'ascens de l'extrema dreta i a «concertar-se per un compromís antifeixista». Amb poc menys del 100% dels vots escrutats, Asens va reaccionar al creixement de Vox i va avisar que no perilla «només» l'estabilitat a Catalunya i Espanya, sinó que «les bases constitutives de la democràcia i els avenços i drets guanyats» estan «en joc».

D'altra banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reconèixer que les formacions progressistes «no han estat a l'altura» i va assegurar que els resultats de Vox són «una notícia nefasta». «Cap demòcrata i progressista avui pot estar content», va concloure Colau, que va afegir que ells no ho estan, tot i haver mantingut escons.

Els comuns van centrar una gran part de les valoracions en l'ascens de l'extrema dreta a l'Estat i van constatar que els resultats exigeixen a totes les forces progressistes «una gran responsabilitat».