L'exdirectiu de la FIFA Mohamed bin Hammam va efectuar pagaments per uns 3,7 milions d'euros a responsables de futbol africans per comprar els seus vots en l'elecció del mundial del 2022 per a Qatar, el desembre del 2010, segons revelen documents que difondrà en els propers dies el diari The Sunday Times. D'acord amb la publicació, que en les properes setmanes detallarà la seva investigació, existeixen milers de factures, faxos i correus electrònics que demostren intercanvis entre Bin Hammam i directius africans que, tot i que no tenien vot, podien influir en el resultat. Ahir al vespre, el comitè organitzador del mundial va desmentir que s'hagi atorgat a Qatar per mètodes poc clars.

Qui va ser president de la Comissió Asiàtica de Futbol entre el 2002 i el 2011, posteriorment apartat del futbol entre acusacions de corrupció, va orquestrar una "campanya encoberta" de suborns i festeigs per aconseguir suport a la candidatura del seu país, segons explica el diari. En total, haurien estat 24 membres del comitè d'elecció de la FIFA els que haurien estat contactats per Bin Hammam, d'origen qatarià.

Deu fons per pagar

Segons The Sunday Times, l'anàlisi d'una base de dades electrònica ha donat com a resultat la troballa de deu fons controlats per Kemco, l'empresa de construcció del milionari qatarià, des dels quals s'haurien fet molts pagaments i transaccions en metàl·lic als comptes de trenta associacions de futbol africanes per un valor total de poc menys de 150.000 euros.

L'exdirectiu de la FIFA també va organitzar banquets i recepcions per a aquests directius, entre els quals també va repartir gairebé 300.000 euros en metàl·lic. Aquests dirigents es van comprometre a través de correus electrònics a donar el seu suport a Qatar.

Segons el rotatiu, Bin Hammam també hauria pagat prop d'1,2 milions d'euros abans del vot clau a comptes bancaris controlats per l'exdirectiu de la FIFA Jack Wagner, que era membre del comitè per Trinitat i Tobago. També va abonar factures legals i de detectius al membre del comitè de la FIFA per Oceania Reynald Temarii perquè lluités contra la seva suspensió després d'haver estat acusat de corrupció. Això va evitar que Temarii fos rellevat a temps per un altre candidat i pogués votar.

Pressió britànica

Totes aquestes informacions no són desinteressades, i menys el moment en què surten. Des de la Gran Bretanya s'ha fet una gran pressió des de l'elecció de Rússia per al mundial del 2018 i de Qatar per al del 2022 per demostrar que van ser candidatures corruptes. Tot ve perquè Anglaterra va perdre contra els russos la batalla pel mundial del 2018. En els propers dies, l'investigador de la FIFA Michael Garcia s'ha de reunir a Oman amb el comitè organitzador de Doha per abordar sospites de corrupció en aquests concursos.