L'expresident del Barça Sandro Rosell va defensar ahir davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz la legalitat dels contractes que van servir per fitxar el davanter brasiler Neymar, un fitxatge pel qual, segons ha dit, el club va pagar 57,1 milions d'euros. Segons fonts jurídiques, Rosell, que va declarar com a imputat durant unes tres hores, va explicar al jutge que ell es va limitar a signar els contractes que li van donar dels serveis jurídics del club i que, segons ha assegurat, estaven ben fets. L'exmàxim mandatari barcelonista, segons d'altres fons, hauria dit que primer no va llegir la lletra petita dels contractes, però que un cop va succeir tot se'ls va rellegir i estaven ben fets, sempre segons el seu punt de vista.

L'expresident blaugrana va sostenir que que, tal com es va dir en un principi, el traspàs de Neymar va costar 57,1 milions: 17,1 milions per al Santos pels drets federatius i 40 per a l'empresa de N&N, propietat del pare de Neymar. Rosell està imputat des del 22 de gener per un delicte d'apropiació indeguda en el fitxatge, cosa que va provocar la seva dimissió al capdavant del club un dia més tard.

Després de la seva declaració va comparèixer el representant legal del FC Barcelona, Antoni Rossich, que va declarar pel delicte fiscal imputat al club per un presumpte frau de 9,1 milions d'euros pel fitxatge del brasiler. Finalment, Ruz va prendre declaració com a testimoni a Artur Amich, soci auditor de la firma Deloitte i responsable dels informes d'auditoria de comptes anuals del FC Barcelona del 30 de juny del 2012 i del 2013.

Informe d'Hisenda

El jutge va decidir cridar-los a declarar després de rebre un informe de l'Agència Tributària, datat el 30 de maig, que confirma que el Barcelona, imputat ja en aquesta causa com a persona jurídica, va cometre un delicte fiscal en defraudar a Hisenda almenys 9,1 milions d'euros en el fitxatge de Neymar da Silva.

El contracte de Neymar es va signar a Barcelona el 3 de juny del 2013 entre el jugador i el seu pare, d'una banda, i Rosell i el president actual del club, Josep Maria Bartomeu, d'una altra, però no va entrar en vigor fins al 29 de juliol del 2013. Es va pactar una durada de cinc anys.

El fiscal considera que hi ha indicis de delicte fiscal en aquest fitxatge per l'existència de "contractes simulats" i d'"operacions d'enginyeria financera" per enganyar la hisenda pública.

Bartomeu pot ser el següent

En funció de les declaracions que es van fer ahir, el jutge Ruz també podria decidir la imputació en el cas de l'actual president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i del vicepresident econòmic, Javier Faus. El fet que gairebé tots els contractes del traspàs de Neymar portin les signatures dels dos directius explicaria aquesta inclusió dels seus noms en la llista d'encausats. Sembla poc probable que s'ampliï la imputació a tota la junta directiva, tot i que aquesta ratifica en assemblea tots els acords que li presenten els seus executius, com va ser el cas.