El cardoní Josep Pons Malet,

de 61 anys, és un 'malalt' del futbol amateur, sense fer un lleig al futbol professional.

Va ser secretari tècnic del Cardona en una de les èpoques més daurades de l'entitat a Regional Preferent.

Com recorda la seva feina de secretari tècnic del Cardona?

Amb molta satisfacció, sens dubte. El que vam viure a Cardona aquells anys no tornarà a passar, segur. Vaig fer de secretari tècnic des de l'any 1978, però va ser la temporada 1983-84, amb Arcadi Prat a la banqueta, la millor. Vam quedar quarts a Preferent, molt a prop de pujar a Tercera Divisió, en una moment en què no hi havia tantes categories com ara. En el meu record hi ha jugadors com Yuste, Chueco, Joan i Xavier Casanovas, el gran Fernando, tota una institució a Cardona, Company, entre molts altres, també vinguts de fora, com el porter Usubiaga, d'Andorra, o Márquez, d'Igualada; i tècnics que van passar, com l'esmentat Arcadi Prat, Paco Mesa, Pere Perarnau, Josep Simelio i sobretot Josep Maria Capsada, al qual tinc molta estima. El Cardona tenia més de 400 socis i ara només en té 80 que paguin.

Fitxava o recomanava?

Més aviat recomanava. Dels calés, no en volia saber res. Això era cosa de la junta. Jo mai no he estat directiu del Cardona, però no he deixat de ser-ne soci.

D'on li ve l'interès pel futbol amateur?

Sempre he fet seguiment del futbol català, des dels 10 anys. És la meva afició. Ho tinc tot apuntat i documentat. També estic al cas del futbol estatal i internacional. Jo tenia 5 anys i ja anava al camp del Cardona. Més endavant, fins feia tots els desplaçaments de l'equip cardoní i alguns cops també em presentava a veure partits del Manresa, del Súria o d'altres equips d'aquestes comarques. M'ho combinava. En canvi, mai no he fet ni de jugador ni d'entrenador. Encara ara no descarto agafar algun dia la secretaria tècnica d'un Primera Catalana, com a mínim.

Com veu el Cardona actual?

La junta actual hi té molt interès, amb Joan Tomàs al capdavant i Jordi Estruch de vicepresident. Fan tot el que poden, però cal tenir en compte que el futbol ha canviat. La Primera Divisió, i el Barça en particular, està fent molt de mal al futbol regional. A més, a Cardona el que fallen són les instal·lacions, el seu camp. Està en pèssimes condicions, però sé que actualment s'està treballant en la seva remodelació. També es pot dir que amb els jugadors cardonins que estan repartits en diferents equips, el Cardona podria tenir una plantilla molt completa. N'hi ha de molt bons. L'equip està a Tercera Catalana amb gent de poble i segurament la intenció és la permanència, tot i que penso que el club hauria de lluitar tard o d'hora per pujar a Segona Catalana.