Els assessors legals i fiscals de Leo Messi han assegurat aquest dimecres que gairebé mai parlaven amb ell i que pràcticament només el veien durant uns minuts quan havia de signar documents. Amb el seu pare, Jorge Horacio Messi, sí que s'hi comunicaven més, tot i que viu habitualment a Argentina, però tampoc coneixia al detall els aspectes legals i fiscals dels contractes del jugador i de les empreses que els gestionaven. Així mateix, han assegurat que la creació d'una empresa a Uruguai i una altra al Regne Unit per tal que els drets d'imatge del futbolista no tributessin a Espanya era totalment legal i que es va fer amb el coneixement del progenitor del crac argentí.

L'exrepresentant de jugadors Josep Maria Minguella ha explicat que era agent del jugador des del 2003 i ha reconegut que la família tenia "poca formació com a persones" i encara menys en matèria fiscal. Poc després, el 2004, els va dirigir, per les qüestions legals i fiscals al despatx d'advocats Juárez Veciana de Barcelona. Aquesta firma, especialitzada en dret esportiu i internacional, inicialment només portava la gestió de la nòmina del futbolista i les seves declaracions fiscals, d'IRPF i patrimoni, a més d'intentar aconseguir la nacionalitat italiana o espanyola.

Quan l'any 2005 Rodolfo Schinocca va crear, segons Hisenda, un entramat societari per no tributar els drets d'imatge del jugador a Espanya, amb empreses a Suïssa i Belize, la firma catalana no hi va intervenir. Només ho va fer quan entre mitjans del 2006 i principis del 2007 es van tensar les relacions de Schinocca amb la família Messi, ja que l'acusaven d'haver-se quedat fins a 4 milions d'euros del contracte de patrocini amb Adidas. També el van assessorar prèviament quan Messi va passar de Nike a Adidas.

La disputa legal amb Schinocca va fer que Juárez intentés que Adidas no pagués el patrocini a les empreses dirigides per Schinocca, i per això van "replicar" una estructura similar però amb empreses al Regne Unit i Uruguai, amb els mateixos beneficis fiscals, ja que no tributaven a Espanya. A més, les empreses van passar d'estar a nom de la mare i dirigides per Schinocca a estar a nom del futbolista.

L'expert en dret mercantil Íñigo Juárez ha explicat que Messi era formalment qui dirigia les empreses, però a la pràctica no feia res. "Mai va ser l'interlocutor amb nosaltres", ha dit Juárez, que ha apuntat a l'altre acusat, Jorge Horacio Messi, i al germà de Leo, Rodrigo. De fet, ha explicat que no hi havia actes formals de signatura de contractes, i que sovint els papers s'enviaven per missatger al domicili de Messi perquè els signés. Altres vegades només apareixia cinc minuts per signar i marxar, per evitar que curiosos l'abordessin. Aquest advocat ha explicat que mai li explicaven al futbolista el contingut dels documents que signava i que només ho feien amb el seu pare.

Ángel Juarez, expert fiscalista del despatx, ha explicat que ell va dissenyar la creació de la segona trama d'empreses i la gestió econòmica dels Messi en general, però no feia les declaracions d'impostos, sinó que ho feia una altra advocada. De fet, ha dit que ells guardaven tots els documents per realitzar aquestes declaracions que els passava Jorge Messi i que ell mai parlava amb el futbolista.

Aquest advocat ha defensat fermament la legalitat de les empreses que va crear a Uruguai, assegurant que la Unió Europea admet la lliure circulació de capitals. Ha reconegut que allà les empreses no són transparents amb la hisenda espanyola i que no paguen impostos pels drets d'imatge, cosa que Jorge Messi sabia. Tot i així, Juárez ha dit que el pare de Messi no li va demanar que l'empresa fos a Uruguai ni que fos opaca amb l'Agència Tributària, sinó que tributés el mínim possible. També li van assegurar que tot era plenament legal. De fet, el lletrat ha dit que Uruguai no està considerat un paradís fiscal per les autoritats espanyoles, sinó simplement ho són "en llenguatge vulgar".

Tant Ángel Juárez com una altra advocada del mateix despatx han admès que potser van cometre algun "error" en alguna declaració d'impostos, com la de l'IRPF del 2005 o el de Patrimoni del 2007 per oblit d'alguna documentació.

Un altre assessor de la família, que gestionava el patrimoni, ha explicat que el pare de Messi no és expert en dret fiscal ni mercantil.

Un pèrit cal·lígraf aportat per la defensa ha explicat que la firma de Messi és relativament fàcil d'imitar i que algunes podrien haver estat copiades, tot i que el jugador les hagi confós com a pròpies.

Sobre els tres testimonis que havien de declarar aquest dimarts, un s'ha confirmat que està mort, i els altres dos són quasi impossibles de localitzar abans que acabi el judici. Per aquest dijous està prevista la declaració dels dos acusats, en un interrogatori que l'advocat de l'Estat ja ha anunciat que serà "dens". Prèviament declararan els pèrits d'Hisenda, i divendres estan previstos els informes finals.