L'exàrbitre manresà de futbol Rafael Xavier Vilaseca Arroyo ha mort aquest dijous a l'Hospital Clínic de Barcelona, als 53 anys, víctima d'una llarga malaltia de la qual es tractava des de feia temps. La defunció es va confirmar a les set de la tarda i va causar ben aviat una profunda commoció tant en el futbol com en les persones més relacionades amb l'esport local de la capital del Bages, on Vilaseca era molt conegut i apreciat. La cerimònia de comiat per l'excol·legiat es farà aquest dissabte a les 12 del migdia a l'Espai Mémora de la funerària Fontal de Manresa.

En el món arbitral es pot afirmar que Vilaseca ha estat el col·legiat manresà que ha arribat més amunt, ja que durant la dècada dels 90 del segle passat va arribar a dirigir a la Segona Divisió A i s'esperava el seu salt a Primera, que, finalment, no es va produir. Des de ben jove es va aficionar a l'arbitratge i el seu referent era el cèlebre Guruceta Muro. Aviat Vilaseca es va donar a conèixer en els diferents camps pel seu particular estil i l'aspecte, que el va dur a ser conegut com el Travolta.

L'exàrbitre Toni Pérez Terrones recorda que «va ser dels primers o el primer de fer actes de partit amb màquina d'escriure. Ell era un àrbitre que estimava molt el que feia i era molt treballador. En vaig ser el seu auxiliar en vàries temporades, fins a Tercera Divisió. Esperàvem que pugés a Primera, però, per circumstàncies alienes a ell, l'ascens no va arribar. I va ser després un gran directiu arbitral, innovador».

Quan Rafael Vilaseca va deixar de xiular partits va ser delegat del Comitè Tècnic d'Àrbitres al Bages, també va crear i presidir la que va ser l'Associació Arbitral del Cor de Catalunya, que va organitzar, l'any 2009, una 39a Nit de l'Esportista a Manresa que va tenir com a pregoner Medina Cantalejo, un àrbitre internacional de futbol.

Va ser directiu posteriorment del Centre d'Esports Manresa, en va aspirar a la presidència, i en va ser vicepresident dins la junta de José Luis Correa. Vilaseca va ser igualment un gran aficionat del Bàsquet Manresa, del qual des de feia molts anys era abonat i en seguia amb passió els resultats. Va ser columnista de Regió7.