02 de febrer de 2017
02.02.2017
40 Años
40 Años

«En els estatals el repte és repetir les marques de l'últim campionat català»

La nedadora manresana Berta Martínez manifesta que el primer estil en què va nedar va ser la braça

06.02.2017 | 00:19
La nedadora manresana Berta Martínez.

Berta Martínez, manresana de 14 anys que estudia tercer d´ESO a l´institut Lluís de Peguera, acumula cinc medalles d´or en els campionats de Catalunya infantils, totes en esquena. L´any 2015 va guanyar en la prova dels 100 metres, tant en la competició d´estiu com en la d´hivern, i el 2016 va ser primera en 100 i 200 m a l´estiu i també en 200 m a l´hivern. Els seus propers reptes són l´estatal per autonomies, que es farà l´11 i 12 de febrer a Castelló, i el campionat d´Espanya de clubs, el març a Gijón.

Quan et vas iniciar en el món de la natació?

Des de ben petita els pares em van apuntar a cursets, però quan tenia vuit anys els metges em van detectar que tenia una escàpula més amunt que l´altra i em van recomanar fer natació. Va ser llavors quan em vaig decidir a entrenar-me al CN Minorisa.

En aquests sis anys has assolit tres ors en esquena en els campionats de Catalunya d´estiu. En la primera competició, l´estiu del 2015 a Terrassa, vas tenir una rival molt dura...

Sí, vaig nedar els 100 metres esquena contra Begoña Lahoz, que havia guanyat medalles en estatals, i anava amb la mentalitat que només podria ser segona. A la prova, ella nedava al carril del costat i vam arribar als darrers metres molt igualades. Em vaig dir a mi mateixa que ho havia de donar tot, i quan vaig arribar i vaig veure al marcador que havia guanyat em vaig posar contenta.

Aquesta rivalitat es va mantenir en el campionat següent, el juliol passat a Barcelona?

No, allà les meves principals rivals van ser Alba Garcia, en els 100 metres, i Elisenda Ruiz, en els 200. Ambdues em van posar les coses molt difícils i les vaig superar per molt poca diferència.

Tot i això, l´esquena no va ser el primer estil que vas practicar.

No. Vaig començar fent braça, però un temps després vaig notar que m´agradava més l´esquena i em vaig centrar en aquest estil.

El juny passat vas participar en una competició a Riccione (Itàlia) i et vas endur dues medalles. Com va sorgir la idea de competir a terres italianes?

Va ser gràcies al meu tècnic, Genís Rico, que coneixia tècnics del CN Livorno, i això ens va permetre anar allà per entrenar-me i prendre part en una competició, en què vaig ser plata en els 100 esquena i or en els 4x100 estils.

Com vas veure el nivell dels joves nedadors italians?

Tenien un nivell bastant bo, i això és, en part, gràcies als entrenaments que fan, que són diferents dels que fem a Catalunya. Per exemple, tenen menys descans entre sèries i s´entrenen en piscines de 50 metres, mentre que aquí ho fem en piscines de 25.

El teu proper repte és l´estatal de seleccions autonòmiques d´aquest febrer a Castelló. Amb quins objectius l´afrontaràs?

El repte és repetir les marques del darrer campionat de Catalunya i fer-ho el millor possible perquè els entrenadors es fixin en mi. Una de les rivals més fortes serà la madrilenya Nadia Santacruz.

I el març hi haurà l´estatal de clubs a Gijón. Li dónes més importància que el d´autonomies?

Serà diferent, ja que en l´estatal d´autonomies competiré com a nedadora de la Federació Catalana i tindré més pressió. En el de clubs hi vaig més tranquil·la però amb els mateixos reptes.

Quins són els teus objectius a curt termini?

M´agradaria millorar en crol, ja que és l´estil que domino menys, i m´agradaria competir en alguna prova d´aquesta modalitat.

Com definiries el teu entrenador, Genís Rico?

Trobo que és l´entrenador perfecte, ja que sempre m´anima en els mals moments. Crec que ajuda molt els nedadors, sobretot en l´aspecte psicològic.

Tens algun referent?

Em fixo molt en Mireia Belmonte, que és molt bona en tots els estils, i en l´hongaresa Katinka Hosszu, una de les millors del món.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Buscador de deportes

Enllaços recomanats: Premis cinema