Ferran Costa és un entrenador de 22 anys i resident a Castelldefels; porta des dels 12 anys dirigint equips. Ha estat l'escollit per agafar el relleu de Carlos López al capdavant del juvenil A del Gimnàstic de Manresa, que el curs vinent jugarà per primera vegada a la seva història a la màxima categoria, la Divisió d'Honor. Arriba del lliga nacional del Manresa.

Imagino que entrenar a la màxima categoria juvenil és una oportunitat única, deu estar molt satisfet d'aquesta ocasió que li brinda el Gimnàstic.

Sí, és una categoria molt atractiva, de màxima exigència i crec que totes les persones que som competitives afrontem aquest tipus de situacions com a reptes, oportunitats per créixer i per treure el millor de nosaltres. Portem una bona trajectòria on sempre hem anat complint els objectius marcats, sent molt autoexigents i constants amb nosaltres mateixos.

No conèixer la categoria, la Divisió d'Honor juvenil, pot ser un handicap?

No, per què sí que la coneixem. Vam poder viure-la de forma externa, però al cap i a la fi gaudir-la com a entrenadors de la Damm. Va ser veure des de fora però de molt a prop el que és la Divisió d'Honor juvenil, fins i tot la Copa del Rei juvenil, a l'època de Cristóbal Parralo. També coneixem la categoria perquè som molt metòdics i el primer que fem és intentar documentar-nos.

Arriba al Gimnàstic després de salvar al Manresa juvenil a la Lliga Nacional en tan sols nou jornades; com ha estat aquesta curta experiència?

Intensa i bonica alhora. Bonica perquè ens vam trobar un grup humà d'un valor altíssim on ningú creia en ells, però mai van deixar de creure. Penso que aquest va ser el motor fonamental per fer d'una lluita permanent un camí força agradable per a qui t'acompanyava en aquest recorregut.

Quin fet més rellevant ha estat el detonant de la seva sortida del Manresa?

Més que la sortida del Manresa jo parlaria de l'entrada al Gimnàstic de Manresa. Quan vam sortir de la Damm, ja ens van mostrar l'interès però no es van donar les circumstàncies per fer-ho en aquell moment. L'Adrià Talavera, el Sergi Martínez i tota la gent que hem tractat ens han fet sentir valorats, ens han fet sentir que erem les persones que volien i crec que aquest es el fet més important, que estiguis en un lloc on et vulguin pel que ets i pel que fas.

Quina serà la seva proposta futbolística?

La proposta la marquen els jugadors. Nosaltres el que hem de fer és optimitzar els recursos que tenim.

Des del club han marcat algun objectiu?

L'objectiu és evident. La categoria és molt maca, és una oportunitat per a tot Manresa pel fet de poder portar els millors clubs de la categoria juvenil, ja sigui de Mallorca, Saragossa o Catalunya. Buscarem competir sense cap mena de complexos i l'objectiu serà ser competitius. L'equip tindrà una identitat clara, ser ambiciosos, això ens acostarà a la victòria cada cap de setmana.

Es preveuen molts canvis a la plantilla en relació a l'equip que ha aconseguit l'ascens?

Nosaltres el que hem de fer és valorar bé les oportunitats que ens dóna el marcat juvenil, optimitzar els recursos i els plans de viabilitat que podem fer per portar a certs jugadors. El més important és respectar i valorar el que tenim, tenim jugadors de bon nivell i volem donar-los-hi valor, i a partir d'aquí incorporar les peces que creiem que ens poden ajudar per formar una plantilla el més competitiva i rica possible.

Quin repte personal es posa?

El repte personal que em poso es seguir sent fidel al que hem sigut nosaltres, que és treballar, ser organitzats en el treball, metòdics, cuidar el detall i ser honestos amb el que som. Intentarem que entre tots tinguem un clima de treball el més complementari i ric possible, i a partir d'aquí el repte més gran que es pot posar una persona és ser honest en un mateix.

Qui tindrà per formar el cos tècnic del juvenil A del Gimnàstic?

Pel que fa al cos tècnic, el primer que hem volgut fer és valorar la gent que ja hi era. La Sílvia Masachs serà la delegada, el David Costa el fisioterapeuta i el Martí Nadal com a segon entrenador i preparador físic, ell és la persona que sempre he tingut al costat i crec que és el millor dins el cos tècnic. El Marcel Pagès serà l'analista i estem acabant de tancar un parell de figures més.

Té algun referent com a entrenador?

Sí, tots en tenim. Crec que tenir referents no és imitar a ningú però sí que hi ha persones que et marquen. Els referents més propers que he tingut i no són coneguts són el Joan Torres, que és la persona que ens va donar la oportunitat de fer un salt a un àmbit més professional, el Cristóbal Parralo, que és un professional excel·lent, tant ell com el Natxo González i el Toni Clavero. Pel que fa a títol més professional o de primera línia, m'agrada el José Mourinho. Penso que és una persona que ningú li ha regalat res i es mereix tots els respectes.