Magic Johnson, estrella absoluta d'un dels equips més mítics de la història de la NBA, Los Angeles Lakers del showtime, als anys vuitanta, va declarar dies enrere que ell i els seus companys derrotarien sense compassió qualsevol adversari de l'actualitat. La realitat és que, tot i que els californians van ser un conjunt icònic, i van guanyar fins a cinc campionats en aquella dècada (comptant el de l'any 1980), altres conjunts els van superar en xifres totals.

Entre aquests hi ha els Golden State Warriors, que ahir a la matinada van sumar el seu segon títol en tres finals consecutives davant dels Cleveland Cavaliers de LeBron James. El 129-120 del cinquè partit, que significava el 4-1 en el total de les finals, va ser la cirereta d'un pastís que ha durant, de moment, tres anys, amb l'únic punt negre de les eliminatòries pel títol de l'any passat, i que han fet preguntar a molts experts si l'equip d'Oakland és el millor de tota la història.

Durant entre els actius

Són moltes les variables que juguen a favor dels Warriors. En els tres anys que fa que Steve Kerr és a la seva banqueta (dos títols i un subcampionat), s'han aplegat un seguit de dades mai vistes. Amb 67, 73 i 67 victòries en 82 partits per temporada regular en aquests tres exercicis és l'únic conjunt que ha aconseguit aquests registres en qualsevol trienni. La temporada 2014-15 va ser la de la seva eclosió, la dels splash brothers (Stephen Curry i Klay Thompson), amb un joc ofensiu imparable; la temporada passada, els Warriors van pagar a la final l'esforç per batre el rècord de 72 victòries en temporada regular dels Bulls de Michael Jordan. LeBron i els seus els van superar a casa, a l'Oracle Arena, en el setè i definitiu partit.

La franquícia, però, va decidir que allò no podia tornar a passar i va prescindir d'alguns jugadors valuosos, però secundaris (els titulars Andrew Bogut i Harrison Barnes, entre ells) per aconseguir el peix més gros del mercat d'agents lliures, un Kevin Durant que no havia pogut ser campió a Oklahoma. Ell ha estat el factor decisiu en uns play-off que Golden State ha tancat amb un balanç de 16 victòries i una sola derrota, la del quart partit de la final contra els Cavs, i ha estat escollit jugador més valuós de les finals.

Amb el rècord de triomfs en tres anys, en una sola temporada i el del balanç més positiu en les eliminatòries pel títol, amb un quintet inicial amb quatre jugadors que van ser a l'últim All Star (Curry, Thompson, Durant i Draymond Green), amb un joc ofensiu a l'alçada dels millors Lakers, un nervi propi dels Celtics, un joc subterrani, quan cal, que recorda els Pistons, una efectivitat més alta que la dels Chicago Bulls i un moviment de pilota fins i tot superior a la dels San Antonio Spurs, el límit dels Warriors encara no es coneix. Comparar equips de diferents èpoques és complicat, però pensar que són els millors de tots no és d'insensats.