La comarca del Bages, en general, i la seva capital, Manresa, en particular, no tenien molta tradició de rugbi fins l'any 2010, quan un grup de jugadors del territori van fundar el Manresa Rugby Club, una entitat que set anys més tard ha anat creixent sense parar i s'ha consolidat del tot en el panorama esportiu manresà. Un exemple d'això és que el club ha passat de tenir 25 fitxes el 2010 a 163 en l'actualitat.

Els primers passos del rugbi al Bages van ser fa un quart de segle, a la dècada dels 90, quan es va crear el CR Castellet, però l'entitat va tenir un recorregut curt i després de poques temporades va haver d'abandonar l'activitat. El gruix de jugadors del club van maxar a clubs de Sant Boi de Llobregat i Vic, però de tant en tant se seguien exercitant a Manresa, ja que tenien com a repte poder crear un club a la ciutat, un fet que finalment es va produir el 2010. En la primera temporada de vida l'entitat només tenia un equip, l'absolut masculí, que va passar l'any disputant diversos amistosos. En el segon any ja es va poder inscriure i competir en una lliga, i a més es va crear una formació femenina que va jugar alguns encontres no oficials abans de, malauradament, desaparèixer l'any següent.Camp propi a partir del 2013

Aquests primers cursos, el Manresa Rugby Club feia servir l'estadi d'atletisme del Congost per dur a terme els entrenaments i el camp de futbol de la mateixa zona per disputar els seus partits. No va ser fins el 2013 quan l'Ajuntament de la ciutat va engegar els treballs per dotar el club d'unes instal·lacions pròpies, que són les del camp número 2 de la zona esportiva del Congost. Això va fer que l'entitat pogués disposar de més hores perquè els diferents equips poguessin entrenar-se sense problemes. En aquella època també es va recuperar l'equip absolut femení, que es va compondre de noies que ja havien passat pel club i d'altres que hi van arribar gràcies a la promoció que va fer l'entitat. En la seva primera temporada, l'equip només va disputar amistosos i després ja es va inscriure en una lliga.

L'equip referència del club, el sènior masculí, ha tingut una trajectòria creixent en els darrers anys. La temporada 2012-13 va aconseguir l'ascens a Segona Catalana i dues campanyes més tard, la 2014-15, van tornar a pujar, aquest cop a Primera. L'any següent, el 2015-16, van classificar-se per disputar la fase final de Divisió d'Honor Catalana, però van caure a les semifinals. Finalment, enguany van arribar fins a la final de Primera, però la van perdre davant el BUC B (18-8). A més, l'excés de jugadors va provocar que el passat desembre es creés un equip B, que es va inscriure a Tercera Catalana i es va classificar per als play-off com a segon classificat, però es va renunciar a jugar-los perquè ja s'havia complert l'objectiu i el club volia concentrar-se amb la fase final del primer equip. Pel que fa a les noies, el passat va ser un curs amb moltes lesions, però tot i això van aconseguir alguna victòria a Segona Catalana i es va veure una petita millora i evolució.Els francesos, una ajuda important

Un dels aspectes que ajuda molt el Manresa Rugby Club és la incorporació de jugadors francesos, la majoria dels quals són estudiants a la FUB. Tot va començar el 2010, quan un noi d'aquesta nacionalitat va preguntar a l'Ajuntament de la capital bagenca i des d'allà se li va facilitar el contacte del club. En l'actualitat ja hi ha fins a dotze jugadors gals, als quals s'hi ha de sumar la fisioterapeuta de l'equip masculí i un entrenador del femení. Alguns d'ells van arribar al club gràcies a la jornada de portes obertes que fa la FUB cada maig, en la qual el Manresa RC hi té un estand on els jugadors donen informació. A més, l'entitat fa un curset d'introducció al mes de setembre, on qualsevol pot anar a fer les proves per incorporar-se al club. Els francesos, que han jugat a rugbi des de petits, no tenen cap problema per integrar-se en la dinàmica de grup, un fet que els permet conèixer gent i aprendre l'idioma.

Els objectius futurs del Manresa RC són tres: el primer és consolidar el rugbi femení i augmentar el nombre de noies. El segon és seguir amb la mateixa filosofia que hi ha hagut fins ara, en la qual el rugbi és un esport amateur i ningú cobra. Finalment, el tercer és ampliar l'estructura del club. El setembre es fan eleccions i el president actual, Lluís Jou, té la intenció de tornar-se a presentar i, si surt escollit, incorporar gent nova a la seva junta.