El manresà Gerard Farrés (Himoinsa) va refermar les seves possibilitats d'assolir una excel·lent classificació final en acabar vuitè la cinquena etapa del Dakar.

Farrés va necessitar 16 minuts i 54 segons més que el guanyador en la categoria de motos, el castellonenc Joan Barreda, un dels grans protagonistes de la jornada, que va fer el recorregut entre San Juan de Marcona i Arequipa en 3 hores, 19 minuts i 42 segons.

Rere Barreda van situar-se Matthias Walkner (KTM) i l'argentí Kevin Benavides (Honda), però ambdós amb un desavantatge superior als deu minuts.

La classificació general continua molt ajustada en motos. Adrien van Beveren, tot i ser cinquè ahir, es manté com a líder, amb un minut exacte d'avantatge sobre Benavides, segon, i 1 minut i 14 segons sobre Walkner, tercer.

Gerard Farrés ascendeix de la novena a la vuitena posició, tot i que el seu desavantatge respecte van Beveren augmenta en 2 minuts i 19 segons. Malgrat això, aconsegueix mantenir-se entre els nou pilots separats per uns escassament significatius setze minuts. La situació de Pablo Quintanilla exemplifica la compresió en les primeres posicions de la general de motos. Després d'un mal dia baixa del segon al novè lloc de la classificació, tot i haver necessitat només 16 minuts i 12 segons més que el primer per completar cinc duríssimes etapes.

L'igualadí Armand Monleón (KTM) va mantenir la seva regularitat en l'etapa d'ahir. Va accedir a la línia d'arribada en el vint-i-setè lloc i manté la seva posició a la general. Nandu Jubany (KTM) va tornar a completar l'etapa de forma molt meritòria, tot i necessitar 5 hores, 29 minuts i 53 segons. El popular xef és seixanta-vuitè en una general amb noranta motociclistes.

De la glòria a l'abandonament

Sébastien Loeb va ser el protagonista negatiu del dia en cotxes. Quan encara assaboria el triomf assolit en la quarta etapa, el francès va quedar encallat durant més de dues hores en travessar una duna. A més, el seu copilot, Daniel Elena, va patir una dolorosa lesió al còccix en rebre un fort cop en una altra fase de l'etapa. Loeb va haver d'abandonar. El nou vegades campió del món de ral·lis va tancar així la seva tercera experiència al Dakar.

Stéphane Peterhansel (Peugeot) va ser el guanyador de l'etapa, amb 4 minuts i 52 segons d'avantatge sobre Bernhard ten Brinke, segon, i quasi tretze sobre Giniel de Villiers, tercer.

La retirada de Loeb i l'excel·lent actuació de Peterhansel permeten a aquest darrer situar-se com a líder de la general, seguit per un altre pilot de Peugeot, Carlos Sainz, que, tot i ser quart ahir, manté la segona posició. El seu desavantatge sobre Peterhansel és de 31 minuts i 16 segons.

Tot i anunciar-se la seva retirada, Cyril Despres (Peugeot) va agafar la sortida d'aquesta cinquena etapa i sembla voler finalitzar la prova, malgrat ocupar el darrer lloc de la classificació.

L'olianenc Isidre Esteve ahir va ser trenta-dosè, amb un temps de 5 hores i 19 segons. Esteve es vint-i-sisè a la general.