Ja no és una casualitat. Quart triomf a fora de casa en cinc partits per al Baxi Manresa, un equip que ahir, com va dir a la prèvia Joan Peñarroya, es va trobar còmode a la pista més calenta de l'ACB. L'extraordinari ambient del Coliseum no va fer arronsar els manresans, que van obtenir un triomf de caràcter que convida els aficionats a somiar, ara que sembla que el calendari s'aplana.

El partit va començar de la manera més accidentada. Peñarroya va fer iniciar el partit a Dragovic per controlar Deon Thompson i als deu segons tots dos tècnics van haver de canviar Toolson i Frazer per un cop al cap. El partit no va donar treva en els primers minuts, a cavall entre les transicions ràpides, les pèrdues de pilota i els triples. Fitipaldo va situar el 5-2, però Renfroe i Pere Tomàs van respondre amb dos llançaments de tres punts seguits (5-8).

El ritme, esperonat per la penya Andrés Montes del San Pablo, l'esplèndid speaker local i els més de 9.000 espectadors que omplien el pavelló més calent de la lliga, no s'aturava i, després d'un momentani empat de Kravtsov a 10, Dragovic estirava la diferència visitant a tres punts (12-15, a falta de 3.54).

La defensa mana

L'entrada de la segona unitat es va notar negativament en atac. El del Baxi es va espessir i el del Burgos continuava buscant els pivots. Deon Thompson s'alliberava de Dragovic, i entre ell i Jaramaz situaven el màxim avantatge local (18-15). La bona notícia era la tornada de Toolson, que va anotar dos triples seguits per al 20-21, però un bàsquet de Radoncic i la desena pèrdua del Baxi en un quart van provocar marxar al primer descans amb 24-21, després de dos tirs lliures de Jaramaz.

El segon període va començar amb més encert dels locals, que buscaven i trobaven un inspirat Huskic, que situava un perillós 30-25. En dos atacs, Doellman ho va arreglar amb cinc punts seguits, però un dels aspectes en què els castellans són més fluixos, el rebot ofensiu, castigava ara el Manresa i donava a Radoncic l'oportunitat de situar el 35-30 un minut després d'un triple de Frazier. Era el moment dels canoners i Toolson responia a falta de 4.23 per evitar l'escapada local (35-33), reforçada per un bàsquet de Lalanne que reempatava el partit.

El problema per al Baxi era a la seva zona. Kravtsov, amb una esmaixada, feia el dotzè bàsquet de dos del seu equip, per sis dels bagencs. Ho va resoldre Peñarroya reintroduint un equip de batalla, amb Jou, Lundberg i Dragovic com a estrelles. El serbi va anotar set punts seguits i el danès, els dos darrers de la primera meitat, després d'un robatori de Jou, per arribar amb un bon 39-44 al descans i un parcial de 4-14.

El tercer període va començar amb un ritme més baix que els anteriors i això ho va agrair el Baxi. Renfroe trobava Lalanne, primer, i Toolson, després, per mantenir els cinc punts i ampliar-los a sis després d'un triple de l'omnipresent Dragovic, que tant defensava com anotava (45-51, a falta de 6.18). Però el Burgos s'aferrava a les seves possibilitats amb un triple de Jaramaz (48-51).

Peñarroya va tornar a fer entrar Gintvainis, Sakho i Lundberg. Ara el San Pablo buscava Deon Thompson, que intentava trobar les febleses defensives de Doell-man, però el duel no es desencallava (56-58). Els darrers segons del quart van tenir dues cares. Doellman i, sobretot, Lundberg amb un triple apoteòsic deixaven la màxima diferència (56-63), però el Burgos va resistir amb un altre triple de Fitipaldo i va reduir l'avantatge al 60-63 amb un tir lliure de Cancar i una errada posterior de Sakho.

La qualitat dels veterans

L'últim període va començar amb sequera per les dues bandes en els cinc primers atacs. Hi havia nervis i tensió a la pista que va trencar Renfroe amb una safata habitual als dos minuts. Peñarroya va posar Muñoz a defensar el gairebé inèdit Cancar, que ara era la referència castellana.

El Coliseum es va despertar per protestar contra els àrbitres per una possible falta de Muñoz que va propiciar el contraatac de Toolson (62-67). Però el Burgos no es rendia i buscava penetracions constants. Per sort, Cancar fallava un tir lliure i la qualitat de Doell-man i un triple de Pere Tomàs disparaven el resultat fins a un tranquil·litzador 63-72, a falta de 5.35.

Ara sí, semblava que el San Pablo estava tocat i el públic ja no animava tant. Però Cancar feia mal a Pere Tomàs i els locals es resistien. Es va entrar en un carrusel de bàsquets que afavoria l'equip amb avantatge i una falta de Huskic en un rebot encenia el públic. Faltava una empenteta per tancar el partit, però no arribava i, a falta de 2.56, el mateix Huskic posava el 69-76, encara no decisiu. El Baxi errava en atac i, en un moviment d'estratega enorme, Peñarroya va tornar a fer entrar Dragovic a la pista perquè el serbi tragués una falta en atac a Thompson a falta de 2.01 que era mig partit. L'altre mig va venir tot seguit amb un robatori de Renfroe a Álex López i una falta del canari a Toolson, que situava un 69-78, a falta d'1.14, pràcticament irremuntable.

Els darrers minuts van ser perquè Toolson tanqués el seu partit més complet des que va arribar amb una cistella inversemblant, perquè Deon Thompson maquillés estadístiques i perquè el públic de Burgos comencés a desfilar cap a casa amb la segona der-rota del curs a casa. El Baxi, en canvi, és una altra cosa, una cosa molt seriosa.