El Bàsquet Manresa va patir en carn pròpia la temporada passada el gran any del Breogán. El conjunt de Lugo va arrasar a la lliga regular de la LEB Or, amb la qual cosa va obligar els bagencs a jugar el play-off i, a més, els va guanyar la final de la Copa de la Princesa d'Astúries. L'èxtasi va arribar a la ciutat gallega, que no tenia el seu equip a l'ACB des que va baixar, juntament amb els manresans, el 2006.

Tot el que va anar rodat l'any passat, però, s'ha torçat aquest. El Cafés Candelas, nom comercial del club, ha iniciat el curs amb una plaga de lesions que no l'ha deixat evolucionar. El seu tècnic, Natxo Lezkano, el mateix de l'ascens, ha hagut de fer mil combinacions per fer rutllar un equip que, ja a la pretemporada, va haver de renunciar a disputar un duel del Circuit Movistar a Tarragona per falta d'efectius.

Segons Paco Basanta, periodista del diari El Progreso de Lugo, les lesions han estat clau, però també hi ha una sèrie d'elements que han contribuït que, amb les seves dues victòries en nou partits, ara sigui el Breogán qui hagi de mirar cap amunt per mirar el Manresa.

D'altres motius

Així, Basanta explica que «ja des de la pretemporada van començar a caure jugadors. Norel, Salva Arco, Uriz, Brown o Kinsey, tallat aquesta setmana». El cas més sagnant va ser el de Henk Norel, el fitxatge estrella de la temporada després de la gran temporada que va fer l'any passat amb el Gipuzkoa. El setembre es va fer mal al genoll i encara no ha pogut debutar en competició oficial. S'espera que la seva tornada pugui ser per Nadal, anant bé.

Basanta continua relatant que «es van fitxar Sergi Vidal i Jerome Jordan, que també han estat tocats, i en últimes setmanes han caigut Sulejmanovic i Uriz un altre cop, aquest després d'haver disputat dos partits. Amb tot això, el Breogán ha guanyat dos partits a casa, davant de l'Estudiantes i el derbi contra l'Obradoiro, però n'ha perdut d'altres, com davant del Tecnyconta, en un partit que es dominava de quinze punts».

Curiosament, «l'únic que no s'ha lesionat ha estat Cvetkovic», exbase del Manresa que, al Bages, va perdre's molts partits per problemes als genolls. Amb el serbi, però, s'enceta un altre dels problemes de l'equip, «el de la direcció de joc. Cap dels bases no ha funcionat i, a més, falta un jugador de referència al qual recórrer quan les coses es torcen». Un altre dels dèficits és «el llançament de tres punts, tot i que en l'últim partit es va arreglar una mica, i els problemes que té l'equip per acabar els partits. Dels nou, només en un ha guanyat el darrer període».

Malgrat aquests problemes, i que el calendari, després de Manresa, fa pujada amb la visita al Baskonia i amb el Madrid a casa, «la gent està animada. Aquí s'han viscut de tots colors, amb bons i mals equips, amb un gran pressupost a la LEB i sense pujar, i ara es dona confiança a l'equip. Esperem fer net i que el 2019, amb l'any nou, les coses millorin».