El ciclista belga Thomas de Gendt és el primer líder de la Volta a Catalunya després de la victòria aconseguida en l'estrena d'ahir amb inici i final a Calella (Maresme). El de Lotto-Soudal va obtenir un avantatge de gairebé tres minuts respecte als seus perseguidors. El millor temps d'un espa-nyol en l'etapa d'ahir va ser el de Mikel Bizkarra (5è), de l'equip Euskadi Basque Country-Murias.

En una primera jornada de mitja muntanya, amb l'ascensió de cinc ports, el ciclista belga va aprofitar l'escapada del dia originada en els primers quilòmetres i va sumar la seva quarta victòria d'etapa a la ronda catalana després de les aconseguides en les edicions del 2013, 2016 i 2018.

Els grans favorits de la Volta a Catalunya, com Nairo Quintana (Movistar), Chris Froome i Egan Bernal (Sky), Simon Yates (Mitchelton-Scott) o el vigent campió Alejandro Valverde (Movistar), es van mantenir tranquils, tot i que aquest últim va aprofitar el tram de muntanya per sumar dos punts de bonificació que li serveixen per ser quart a la general.

La 99a edició de la Volta a Catalunya constarà de set etapes i avui els ciclistes començaran la cursa a Mataró i l'acabaran a Sant Feliu de Guíxols, una etapa que a priori no serà definitiva ja que no té cap arribada en alçada. L'etapa final de la cursa serà a la capital catalana, a Montjuïc. A la quarta etapa hi ha el moment clau de la Volta amb l'arribada a la Molina, on es pot decidir una part important de la cursa.