El francès Fabio Quartararo (Yamaha) en MotoGP, el català Àlex Márquez (Estrella Galicia 0,0) en la categoria de Moto2 i el pilot italià Andrea Migno (KTM) van ser els més ràpids després dels primers entrenaments lliures del Gran Premi del Japó, la setzena cita del mundial.

Motegi va veure la qualitat d'un gran Fabio Quartararo, el pilot que es perfila com el gran adversari del cerverí Marc Márquez per als propers anys. Va deixar enrere, a 321 mil·lèsimes, l'empordanès Maverick Viñales (Yamaha) i a 336 el flamant campió Marc Márquez (Repsol Honda). En quart lloc es va situar Andrea Dovizioso, amb la Ducati.

En Moto2, el líder del mundial, Àlex Márquez, va reeixir una gran primera presa de conctacte amb el circuit de Motegi i va assolir un temps d'1.50.647, el més ràpid de la sessió en la categoria.

Brad Binder (KTM) va situar-se en segon lloc mentre que Jorge

Martín (KTM) era tercer.

Pel que fa a la categoria petita de Moto3, l'italià Andrea Migno, amb KTM, va marcar la pole de forma provisional amb un temps d'1.56.742, i va sorprendre els pilots favorits. Darrere seu es van situar Marcos Ramírez (Honda) i John McPhee (Honda), que tampoc no són els màxims aspirants.