Getafe acull des d’avui i fins diumenge uns Campionats d’Espanya particulars i que arriben gairebé un mes abans del que sol ser habitual. El fet que sigui un any olímpic i que els Jocs arrenquin, pel que fa a l’atletisme, força aviat, el 30 de juliol, provoca que tot el calendari s’hagi avançat. Els atletes que volen ser a Tòquio es troben davan t d’una de les últimes possibilitats d’obtenir la classificació i els altres, una bona marca o una bona posició.

Marina Guerrero, avui en 3.000 obstacles | OSCAR BAYONA

La Catalunya central, ja sigui a través dels seus clubs, o dels atletes d’altres formacions, participa des d’avui a la cita amb poques possibilitats reals d’obtenir medalla, però amb la voluntat de seguir aconseguint bons registres personals i confirmar atletes entre els deu millors de cadascuna de les proves a nivell estatal.

Naima ait Alibou correrà els 800 metres | CAI PETROMIRALLES

Un parell de bones opcions

De tota la participació de casa nostra destaca la marxadora vallesana de l’Avinent Manresa Mar Juárez. Instal·lada a l’elit i amb participació a l’últim mundial, hauria d’estar entre les millors en els 10 quilòmetres marxa, tot i que en aquesta temporada no té cap registre acreditat en la distància. S’ha dedicat més als 20 quilòmetres i haurà de lluitar contra les grans especialistes espanyoles, començant per la vigent campiona europea, María Pérez.

Marc Sánchez, en salt d’alçada | ARXIU PARTICULAR

Una altra que sap què significa pujar a un podi d’un estatal és la seva companya d’equip, la manresana Mònica Clemente, que surt amb la cinquena millor marca en el salt de perxa (4,21 metres), lluny dels 4,45 que la van fer campiona fa tres anys a la mateixa pista en què competirà aquest cap de setmana.

L’Avinent aporta vuit atletes més a la competició, dues de les quals ja actuen en la jornada d’avui. Laura Bou prendrà part en les semifinals dels 400 metres. Ser a la final sembla complicat, ja que té la 19a millor marca de totes, amb 55.35. Passades les nou de la nit es disputarà la final dels 3.000 metres obstacles i allà hi serà Marina Guerrero. En aquest 2021 ha fet el vuitè millor registre de totes les participants en la cursa, amb un temps de 10.19.87.

La resta de competidores de l’Avinent, totes dones, seran: la valenciana Ainhoa Martínez, en pes (13,71, 8a del rànquing estatal); Nora Taher, en triple salt (12,67 metres, 9a); Emília del Hoyo, en 100 tanques (13.98, 9a); Meritxell Soler, en els 5.000 metres (16.11.17, 10a); Núria Tió, en la mateixa distància (16.28.22, 11a) i la murciana Patricia Serrano, en 100 metres (11.92, 18a).

Pel que fa al CA Igualada Petromiralles, els seus competidors no debuten fins demà. Els millors situats són els saltadors d’alçada. Marc Sánchez i el tècnic de l’equip Eduard Fàbregas, que participa amb l’Inter Zoicti aragonès, tenen un millor registre de 2,10 metres, el sisè de l’any. El millor a tot l’estat és el 2,16 de David Bolado, amb la qual cosa poden donar una sorpresa. Aspiren a fer bones curses els germans Ait Alibou. Naima participarà en els 800 metres i té el novè millor registre de l’any, amb 2.07.92. Per la seva banda, Lahcen és el desè de la temporada en els 5.000 metres, amb un temps de 13.55.88. Completa la presència groga-i-negre a Getafe Carla Bisbal, que també prendrà part en els 800 metres, en els quals té el 13è millor temps (2.09.33).

Un parell de llançadors més

La participació dels nostres la completen dos llançadors, un de veterà i un altre de jove. El navarclí Jordi Sánchez, ara a les files de l’UA Terrassa, és a punt de fer 36 anys i ha estat tres cops campió estatal de javelina. Arriba al sud de Madrid amb el sisè millor registre, amb 69.66, força lluny dels tres millors del curs. Per la seva banda, el santjoanenc del Barça David Martín , que el mes que ve fa 21 anys, intentarà seguir la seva progressió. És el cinquè de l’any amb 64,52 metres.