El dimecres 1 de desembre, la inauguració d’una exposició al Centre Cultural el Casino de Manresa que inclourà «una mostra representativa o, potser, la totalitat» dels pessebres que els membres del Centre Excursionista Montserrat pugen i dipositen, anualment, des del dia de Sant Esteve del 1975, al cim del Pedró dels Quatre Batlles (2.386,5 m), el pic més alt de la Serra del Port del Compte, obrirà la commemoració del Centenari de la històrica entitat excursionista. Tal com explicita Roser Rojo, l’actual presidenta, «la mostra es complementarà amb fotografies de les diferents portades del pessebre al cim i dels respectius actes de col·locació al suport fix que hi ha instal·lat i que vam renovar fa pocs anys». L’exposició es podrà visitar fins el dissabte 8 de gener del 2022. Els autors dels pessebres de l’entitat són Domènec Forns i Josep Pierola.

La desena de membres de la junta directiva del Centre Excursionista Montserrat preveuen detallar els actes que configuraran la celebració de l’efemèride en una roda de premsa que es desenvoluparà durant el mes de novembre, però van avançar a Regió7 els principals eixos temàtics de la commemoració. No endebades, «les primeres reunions per preparar el programa d’actes del Centenari es van desenvolupar l’octubre del 2020 i les cinc comissions de treball es troben amb una periodicitat quinzenal» exposa Vicenç Muñoz, vocal de l’àrea de patrimoni de l’entitat excursionista. L’esclat de la crisi sanitària i «la pèrdua de l’antic secretari, Joan Sala Camprubí, en un accident de trànsit», assenyala el vocal Josep Junyent, van propiciar que els treballs s’iniciessin uns mesos més tard del previst inicialment.

A més de l’exposició de pessebres, «un extens programa de projecció d’audiovisuals sobre esquí de muntanya, escalada, espeleologia i d’altres esports de muntanya es començarà a desenvolupar el gener del 2022», detalla Vicenç Muñoz. Lògicament, la projecció de cadascun dels audiovisuals es complementarà amb una xerrada a càrrec dels seus protagonistes i amb el posterior col·loqui. Excepcionalment, l’historiador manresà Quim Aloy pronunciarà una conferència a l’entorn de la història de l’excursionisme a Catalunya i la seva repercussió en la societat.

La celebració d’una edició especial de l’anomenat Dia del Centre al Refugi de Rasos de Peguera és un altre dels actes previstos que ja es poden fer públics. Tot i això, cal especificar que aquesta trobada, tal com és habitual, «estarà reservada als socis de l’entitat i als seus acompanyats», especifica Xavier Valdés, tresorer del Centre Excursionista Montserrat. Entre el 1975 i el 1989 va tenir caràcter anual i els dirigents de l’entitat volen aprofitar l’edició del Centenari «per donar-li impuls i per recuperar els tradicionals premis Pinya i Card», emfasitza Valdés.

L’edició d’un llibre que recollirà la història del centre a càrrec de l’historiador osonenc Francesc Roma, autor de l’obra commemorativa del Centenari de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), i la recerca de suports per presentar la candidatura de l’entitat a la Creu de Sant Jordi completen un programa «que podria incloure un parell de projectes més que encara no podem revelar», confessa Vicenç Muñoz.

Tot i la preocupació dels directius del Centre Excursionista Montserrat «per la manca de relleu generacional», l’entitat té en l’actualitat 317 associats, 120 dels quals són esportistes federats. A més, les seccions de caminades, senderisme, escalada, submarinisme, espeleologia i esquí de muntanya, així com el Club Alpí Montserrat (CAM), ofereixen un programa anual d’activitats que registren una mitjana d’entre 15 i 20 participants, tot i que algunes n’apleguen una trentena.