5, 4, 3, 2, 1... Tret de sortida i el cel gris omplint-se de colors de confeti. Feia dos anys que Manresa no revivia aquest moment, el de la Cursa de la Dona, que aquest any ha engegat la sisena edició amb una participació d’unes 800 persones entre infants i adults. 

Els anys 2020 i 2021 no es va anul·lar la cursa, però es va fer de manera descentralitzada. Així, tothom que hi va voler participar, per lliure, va fer un recorregut de 5 km i el va compartir a les xarxes socials. 

Esteve Camps, director de la cursa, es va mostrar molt satisfet de la xifra de participants: «Teníem el neguit, després de dos anys i amb la pandèmia encara vigent, que la participació es veiés afectada. Tanmateix, no ha estat així. La gent té moltes ganes de tornar a fer coses i estem molt contents tant de la quantitat d’assistents com de l’atmosfera festiva que s’ha generat». 

L’esdeveniment, organitzat pel gimnàs Vela Club&Fitness, i que forma part del programa d’actes de l’Ajuntament de Manresa pel 8-M, Dia Internacional de la Dona, va començar a quarts de 10 del matí amb les curses infantils. De fet, Camps va remarcar que, enguany, es va voler donar una empenta a aquesta cursa, l’espònsor de la qual va ser el grup Santasusana (el de la cursa d’adults, Som Fibra).

Per fer-ho, van separar la cursa infantil en tres categories: la de prebenjamins, la dels benjamins i la d’alevins. En totes elles, la participació de nenes va ser molt superior a la de nens, un primer símptoma que aquesta cursa es consolida, any rere any, com un espai de lleure segur per a moltes dones. 

Aquesta tendència es va confirmar a la cursa d’adults, el plat fort de la jornada, que donava el tret de sortida a 2/4 d’11 del matí. Segons Camps, «el 80% dels participants han estat dones. Tot i que la cursa és un espai per a tothom, és molt positiu que les dones se l’hagin feta seva com a espai de reivindicació», deia.

Només 15 minuts d’espera

No va donar temps als espectadors ni d’anar a fer un mos. Només 15 minuts i 35 segons després que sonés el tret de sortida, la primera persona ja travessava la meta. Era Constant Messiaen, un estudiant de fisioteràpia de la FUB, d’origen francès. Camps explica que «molts estudiants francesos de la FUB són socis del Vela i es prenen molt seriosament l’esport». 

Però pocs segons més tard, concretament 30, apareixia la primera dona, Anna Bové. Es va convertir en la guanyadora femenina i la tercera classificada en categoria absoluta, és a dir, entre homes i dones. Ella és corredora professional del Futbol Club Barcelona i era la primera vegada que participava en la Cursa de la Dona de Manresa. Bové és l’atleta catalana que més títols ha assolit en els campionats de Catalunya absoluts, amb 12 medalles d’or en diverses proves (400, 800, 1.500 i 3.000 metres). 

Una festa intergeneracional

La particularitat d’aquesta cursa és que és més festiva que competitiva. És oberta a persones de totes les edats i condicions, siguin esportistes o no. De fet, dues persones ja habituals en aquest esdeveniment són l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy (que va arribar en la 26a posició) i la regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz.  

Tampoc no és estrany veure nens, adults i avis tots barrejats. Una imatge que es va repetir sovint, ahir, era la de famílies creuant la meta junts. Un exemple va ser el de Fina Pérez i el seu fill, Eudald Solé. És la segona vegada que han fet la cursa junts i troben que és un bon moment per fer activitats diferents en família. Solé estava satisfeta perquè «he arribat abans que ell, i ja aviat ja no podré dir el mateix». 

Quan el rellotge marcava els 48 minuts, arribaven les últimes persones. Aquells que van preferir fer la cursa caminant o fent més pauses per descansar. En aquell moment arribaven a la línia de meta l’Ona Ortega, de 6 anys, agafada de les mans de la seva mare, Raquel Collado, i la seva àvia, Jaci Escalante. Van fer la cursa mig a peu i mig corrent: «Hem anat fent, xino-xano, i estem molt contentes d’haver-ho fet. L’any que ve segur que repetim». 

Qui ha repetit sempre i ha assistit a totes les edicions és Maria Prat, de 70 anys, que cada any s’ajunta amb les amigues de la piscina per fer la cursa. 

L’ànima de la festa

El grup de batucada Xàldiga de Manresa ja feia ressonar els tambors a les 9 del matí, quan començava la jornada festiva de la Cursa de la Dona. Van ser els encarregats, juntament amb l’animador Jordi Callau, de mantenir la festa activa mentre els participants corrien i, també, entre cursa i cursa. A més, es van col·locar fent un passadís a l’arribada per tal de fer un redoblament de tambors per a cada persona o grup que arribava. 

Qui també va tenir un paper important en la creació d’una atmosfera festiva van ser Eli Parejo i Ester Peña, que van fer una classe de zumba com a entrenament per a la cursa d’adults. 

 L’esdeveniment va finalitzar amb una darrera actuació dels Xàldiga, així com altres mostres de música, a càrrec de la igualadina Alisa Mas, i de dansa, amb ballarines de l’Escola de Dansa de Súria.

També es va aprofitar per fer una demostració d’un nou projecte nascut al Bages, el Kangoo Power, una nova disciplina esportiva que es practica amb una mena de sabates que tenen uns amortidors a la part de sota i que serveixen per fer esport evitant l’impacte.