L'Audiència de Barcelona ha començat aquest dilluns a jutjar el futbolista brasiler Neymar Jr, els seus pares i els expresidents del FC Barcelona Sandro Rosell Josep Maria Bartomeu, entre altres, pel fitxatge del davanter pel Barça el 2013. Durant les qüestions prèvies, la defensa del futbolista ha demanat que no hagi d'assistir a les set sessions, previstes fins al 31 d'octubre, per la seva activitat professional. El magistrat president ha admès que ahir a la nit Neymar era a París jugant un partit de la lliga francesa i ha permès que ell i la seva mare no hagin de ser-hi fins que els toqui declarar, que previsiblement serà aquest dimarts a primera hora del matí.

En el seu torn, la defensa de Neymar Jr ha al·legat que el futbolista va jugar ahir a la nit un partit a París amb el PSG contra l'Olympique de Marsella, on fins i tot va marcar el gol de la victòria parisenca, i després va tenir control antidopatge. Això va provocar que hagi arribat a Barcelona de matinada. De fet, el magistrat president ha admès que mentre ell ja era al llit, Neymar estava marcant el gol. També ha explicat que s'ha estudiat el calendari de la Ligue 1 francesa i de la Lliga de Campions per veure els partits del PSG i adaptar el calendari del judici. Per això, el jutge ha permès a Neymar absentar-se del judici per anar a descansar fins que sigui el torn de declarar. També ha marxat la seva mare i posteriorment ho ha fet el seu pare.

Les altres defenses també han demanat no haver d'assistir cada dia i fins i tot poder fer l'últim torn de paraula per mitjà de videoconferència. Les defenses han al·legat que el contracte pel fitxatge de Neymar pel Barça ja es va jutjar, i va acabar amb un acord de conformitat que va condemnar el club blaugrana per frau fiscal i va absoldre els expresidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. No obstant això, les acusacions, fiscalia i DIS, han al·legat que l'anterior cas era per delicte fiscal, per no haver pagat els impostos corresponents, però no per la suposada il·legalitat del contracte en si mateix.

La defensa de Neymar, a més, ha al·legat que aquest cas s'hauria de jutjar al Brasil, i que allà els fets no són delictius, ja que la corrupció entre particulars no és delicte. Els representants de DIS, acusació particular i que tenia el 40% dels drets federatius de Neymar, han aportat noves proves com anuncis i notícies del Brasil d'aquella època i una pericial sobre el dret brasiler.

Al banc dels acusats s'hi asseuen el davanter, els seus pares i els expresidents blaugranes Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, entre altres. Segons la fiscalia, el Santos, club de procedència, el Barça i el futbolista van simular un fitxatge més baix del real per no pagar el que corresponia al fons d'inversió DIS, que tenia part dels drets del futbolista. La fiscalia demana cinc anys de presó per a Rosell i dos per l'astre brasiler, però demana l'absolució de Bartomeu, que només està acusat per DIS.

També estan acusats Odilio Rodrigues Filho, aleshores director executiu del club brasiler Santos, on jugava Neymar, el mateix club brasiler, l'empresa dels Neymar N&N i el Futbol Club Barcelona. El FC Barcelona està acusat pels mateixos delictes i s'enfronta a una multa total de 8,44 milions d'euros, a més d'una indemnització conjunta amb la resta d'acusats de 3,2 milions.

L'exdirector de futbol del Barça Andoni Zubizarreta ha assegurat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona que el fitxatge de Neymar Jr es va avançar un any perquè David Villa s'havia lesionat greument i el preu del brasiler anava augmentant cada any. "Era el major talent del món", ha assegurat en el judici contra els Neymar, el Barça i exdirectius pel fitxatge del davanter. Tot i que inicialment el Barça l'havia de fitxar el 2014, com havien pactat amb el jugador i el Santos, el seu club d'origen, finalment ho van anticipar un any. A més, ha descartat que els contractes amb el Santos per l'opció de compra de tres jugadors joves del club brasiler estiguessin vinculats al fitxatge de Neymar, sinó que eren "compartiments diferenciats".

Zubizarreta ha explicat que ell només decidia en la part esportiva dels fitxatges, però no pas en la part econòmica. Així, ha relatat que des del 2011 buscaven un jugador amb les característiques de Neymar Jr. Quan el van trobar van acordar amb el pare del jugador fitxar-lo el 2014. El volien fitxar com a primera opció, fos com a agent lliure o havent de pagar. No obstant, el febrer del 2013 van parlar amb Tito Vilanova, l'aleshores entrenador que era a Nova York tractant-se d'un càncer, i van decidir avançar el fitxatge una temporada perquè David Villa s'havia lesionat i volia marxar del club.

A més, el prestigi de Neymar va anar incrementant-se i probablement el seu preu. A més, preveien que el Mundial de futbol del juny del 2014 a Brasil podia fer que encara creixés més. Per això van voler fitxar-lo l'estiu del 2013.

La fiscalia li ha preguntat pels contractes amb el Santos per fer el seguiment i tenir l'opció de compra de tres juvenils brasilers. Zubizarreta ha explicat que aquest tipus de contractes són habituals, que van ser escollits per l'scouter del Barça al Brasil André Cury, i que ell no els coneixia, tot i que va tenir coneixement dels tractes amb el Santos. No obstant, ha dit que aquests contractes no tenien relació amb el de Neymar Jr., sinó que eren paral·lels, eren "compartiments diferenciats", "calaixos separats", que van sorgir durant les converses amb el Santos.

Abans de Zubizarreta han declarat tres pèrits brasilers amb dues tesis diferents sobre si el delicte de corrupció entre particulars existeix al Brasil i és traslladable a l'estat. Per aquest dimarts està prevista la declaració com a testimoni de Raul Sanllehí, exdirector esportiu del Barça, tots els Neymar i un exdirectiu del Santos també acusat.