L’Ajuntament de Manresa homenatja l'Egiba pel seu «any excepcional»

Marc Aloy: "No sé si som prou conscients de la transcendència" que tenen els seus èxits

Jordi Badia Perea

Jordi Badia Perea

L'Ajuntament de Manresa ha homenatjat aquest dijous els gimnastes i tècnics del Club Egiba que aquesta temporada s'han proclamat campions d'Espanya en categoria absoluta, tant pel que fa a la categoria femenina com la masculina. A més, l'equip femení també ha estat campió de la Primera Divisió de la Lliga Iberdrola 2022-2023. L'alcalde Marc Aloy va destacar "l'excepcionalitat" dels resultats obtinguts per l'Egiba i va qüestionar-se "si som prou conscients de la transcendència" que per a Manresa tenen aquests resultats. "És la primera vegada que un mateix club guanya el Campionat d'Espanya en les dues categories en el mateix any", va destacar el tècnic de l'Egiba Xavier Casimiro.

Aloy va argumentar que, a diferència del que passa en la majoria d'esports, els gimnastes no competeixen a casa cada quinze dies, sinó que ho fan lluny, de manera que "no guanyen els campionats a Manresa i així es fa difícil seguir-los". De fet, la recepció va arribar amb més d'un any de retard perquè ja s'hauria d'haver fet després que Thierno Boubacar Diallo tornes de participar en els Jocs Olímpics de Tòquio.

Casimiro, després d'agrair la recepció a la Sala de Columnes de l'Ajuntament, va coincidir amb els arguments de l'alcalde i va explicar que aquest any han hagut de viatjar molt "en ser un any olímpic", de classificació per als Jocs de París de l'any que ve. De moment, Thierno Boubacar Diallo ja té la classificació garantida, aconseguida en el Mundial d'Anvers. I Lorena Medina i Laia Font estan pendents d'obtenir-la en alguna de les proves de la Copa del Món que es disputaran durant el febrer de l'any que ve. "Si fos el cas que s'hi classifiquessin i Manresa tingués tres esportistes olímpics en un mateix any, seria un fet excepcional", va dir Aloy.

Més enllà dels campionats i dels resultats obtinguts, Casimiro va voler destacar la participació de Lorena Medina i Carla Font als Jocs Universitaris de Chengdu (Xina), després de molts anys sense presència d'un equip espanyol per la dificultat de combinar entrenaments amb estudis universitaris. Perquè "hem demostrat que el nostre programa per conciliar els entrenaments amb els estudis funciona perfectament", va dir Casimiro.

La recepció va homenatjar les gimnastes Maria Comallonga, Mar Royo, Júlia Garcia, Ona Sànchez, Carla Font, Aina Solà, Laia Font i Lorena Medina, els gimnastes Thierno Boubacar Diallo, Aitor Gómez, Martí estarlí, Pau Sucias i Àlvaro Guiràldez, i als tècnics Xavier Casimiro, Lluís Màrquez i Míriam Font. L'alcalde Marc Aloy va lliurar al club una reproducció de l'Àliga de Manresa, una de les figures més emblemàtiques de la imatgeria manresana, i a Thierno Boubacar Diallo un punt de llibre de bronze amb la paraula "Manresa", en reconeixement a la seva participació als Jocs Olímpics de Tòquio.

L'Egiba es va fundar l'any 2000, després del tancament del Gimnas Gyc. Després d'uns anys de "precarietat", com va reconèixer marc Aloy, en què no disposa d'instal·lacions adequades, l'any 2013 va establir-se al Complex Esportiu del Vell Congost. Amb més de 600 esportistes federats, és el club de gimnàstica més gran de l'Estat espanyol.

Thierno Boubacar Diallo, el millor exemple del Programa l'Esport a la carta

El tècnic de l'Egiba Xavi Casimiro sempre explica com va captar Thierno Boubacar Diallo per a la gimnàstica quan tot just tenia 5 anys. "Aquesta tarda, a les 5 aquí", explica que li va dir només de veure'l al matí, en una de les sessions del programa Esport a la carta que l'Ajuntament de Manresa va posar en marxa durant el curs 2009 - 2010. "Thierno és el màxim exponent d'aquest programa", va dir ahir Casimiro a l'acte d'homenatge a l'Egiba pels èxits obtinguts durant la temporada passada.

Tot i que el programa va començar fent només Atletisme i Gimnàstica, ja a l'any següent es va obrir a d'altres modalitats esportives de caire minoritari i poc conegudes, en comparació amb el futbol i el bàsquet, que hi ha implantades a Manresa.

L'any passat es van concertar fins a 1.18 4 sessions, un 60 per cent de les quals a l'educació primària i el 40 per cent restant a l'educació secundària. Per modalitats, la gimnàstica artística és la que més n'aplega, amb 209, seguida de l'atletisme amb 143, el judo amb 181, l'esgrima amb 131, el beisbol amb 116, el ball esportiu royal dance amb 112, el rugbi amb 98, el bàdminton amb 86, el ball esportiu swing amb 79 i la gimnàstica rítmica amb 29.

L'Ajuntament hi destina 40.000 euros. En el seu discurs, l'alcalde va destacar l'encert d'aquest programa perquè ha propiciat que tothom tingui accés a l'esport. "L'esport és un factor de salut i de cohesió social, important en un moment de grans fluxos migratoris, tothom ha de tenir les mateixes oportunitats d'arribar-hi, sigui quina sigui la seva condició social i econòmica", va dir Aloy.