A l'hora d'esquiar ningú no dubta que cal anar ben equipat i protegir-se amb el casc, les ulleres de sol, els guants... però també és molt important ser previsor en els desplaçaments per anar fins a les estacions d'esquí.

Hem de tenir en compte, si anem en cotxe, que haurem de conduir per carreteres estretes, amb revolts, en molts casos amb fred i baixes temperatures que pot fer que trobem plaques de gel, o fins i tot pot ser que nevi o que hi hagi neu a l'asfalt. Per això, convé preparar el nostre vehicle i saber com reaccionar en marxa.

Abans de sortir de casa

Les condicions meteorològiques a alta muntanya no són les mateixes que a molts pobles o ciutats, de manera que cal preparar el vehicle prèviament per evitar contratemps. És fonamental comprovar l'estat de la bateria del vehicle i dels pneumàtics (independentment de si són d'hivern o d'estiu), i en aquest darrer cas assegurar-se de portar cadenes.

D'altra banda, es recomana portar alguna cosa de menjar i beure al vehicle, així com també mantes, llanternes i algunes eines, per qualsevol contratemps. Finalment, és imprescindible omplir el dipòsit i tenir sempre el telèfon mòbil carregat.

En marxa!

Un cop sortim de casa en direcció a l'estació d'esquí, cal tenir en compte que fins i tot un dia completament assolellat pot amagar alguns perills. Si ens trobem amb neu a l'asfalt (o està nevant pel camí) cal practicar una conducció completament a la defensiva: augmentar molt la distància de seguretat respecte els altres vehicles, reduir la velocitat i conduir sempre amb marxes llargues.

Encara més perillós pot ser el gel, ja que en moltes ocasions és invisible i podem conduir amb una falsa sensació de seguretat. Si fa un dia radiant però circulem per zones obagues amb temperatures de fins a 4ºC es poden haver format plaques de gel sobre l'asfalt. En aquest cas la conducció també ha de ser molt suau, evitant grans acceleracions, frenades excessives o girs massa bruscos del volant.

Si tenim en compte aquestes recomanacions, tot i que no tindrem la garantia total de practicar una conducció 100% segura, sí que ens estalviarem ensurts i gaudirem de la jornada d'esquí.