Així, ho ha exposat avui en declaracions a Europa Press el doctor de l'Institut d'Obesitat, Abelardo Caballero, qui ha afirmat que hi ha diferències entre comunitats autònomes ja que les que més problemes d'aquest tipus presenten són Andalusia, Extremadura i Canàries, mentre que les que han estat més fidels a la seva dieta són El País Basc i Galícia. En aquest sentit, ha apuntat que "la dieta mediterrània afavoreix la prevenció d'aquests problemes".

Per a Caballero es tracta d'un problema que alerta els metges ja que s'ha constatat que aquest increment es produeix també en nens i nadons. Segons ha determinat, els menors estan influïts pels canvis culturals, gastronòmics, d'esforç físic o estrès, que afecten al conjunt de la població i que desemboquen en aquestes dades.

"Sembla incongruent que la incorporació d'Espanya a la llista de països més desenvolupats del món hagi conclòs també en un increment d'obesitat", ha matisat. Una malaltia que, segons la seva opinió, no suposa només un problema de tipus estètic "de manera que els professionals de la sanitat intenten fomentar costums el més sans possibles i que compensin la millor qualitat de vida que tenim avui dia".

Finalment, ha argumentat que en l'obesitat incideixen, a més del factor genètic que condiciona la nostra assimilació dels aliments, altres aspectes com l'ansietat, el treball, o factors de disminució de l'activitat física, com el fet de tenir cases temperades, transport públic o oci sedentari.