Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 6 de gener a Barcelona un sanador per abusar sexualment de dones amb l'excusa de guarir-les. L'arrestat, un home de 54 anys veí de la ciutat, s'inventava un seguit de malalties inexistents -fibromiàlgia, tumors i malformacions a ovaris i mames- per retenir a la víctima i així poder fer-li tocaments a pits i genitals, segons els Mossos. Entre les dones afectades -que van decidir denunciar conjuntament al sanador per estafa- hi ha una menor de 13 anys. El detingut havia treballat pintant pisos fins que el suposat èxit de les seves habilitats per detectar i curar malalties i els seus suposats contactes amb Déu i els àngels li van permetre dedicar-se en exclusiva a la curació.

10 euros per visita

L'home afirmava que tenia poders curatius que Déu li havia donat i que la seva única intenció era ajudar les dones que estaven malaltes, tant física com emocionalment. El fals sanador va passar de demanar la voluntat per la seva ajuda fins a fixar una tarifa de 10 euros per visita, unes sessions que recomanava que es repetissin de dos a tres cops per setmana. En un primer moment l'home atenia a familiars propers i veïns del seu barri, però el seu èxit a través del boca-orella va ampliar considerablement el seu cercle de pacients. Les víctimes confiaven cegament en les seves habilitats malgrat que les tècniques que usava per guarir les malalties eren, com a mínim, estranyes.

Evitar sordesa, perdre pes o pits més grans

El detingut detectava nombroses noves malalties que les dones desconeixien que patissin com ara fibromialgia, tumors i malformacions a ovaris, genitals i pits i només ell tenia capacitat per guarir-les. Les seves habilitats també servien per evitar futures sordeses, fer més grans els pits de les dones, augmentar la seva capacitat toràcica, fer guanyar o perdre pes, rectificar suposats nassos torts i malucs desviats, entre d'altres miracles mèdics.

Aire sanador i imposició de mans

Les tècniques que usava per a curar les seves víctimes es basaven en la imposició de mans en els llocs on hi havia la suposada malaltia, massatges i insuflar el que ell considerava aire sanador. Totes aquestes tècniques s'aplicaven a zones genitals i als pits. El sanador també insuflava el seu alè a les orelles, nas i boca de les dones. La majoria de vegades eren la seva dona, la seva filla o una ajudant, que confiaven en el do del sanador, qui feien els tocaments mentre el sanador simulava transmetre el seu poder mitjançant el contacte físic amb la col·laboradora. També es donava la situació que el sanador utilitzés d'altres pacients per tal que és fessin els massatges i els tocaments entre elles.

En alguns casos però era ell qui acabava tocant les parts íntimes de les víctimes i sovint els demanava que es quedessin en roba interior mentre estaven sols a la consulta. En alguns casos l'home demanava a la mateixa pacient que fos ella qui s'apliqués massatges o tocaments a les seves part més íntimes mentre ell bufava o acompanyava la mà de la víctima amb la seva per transmetre els seus poders.

Denúncia per estafa

Les víctimes mantenien les seves visites pressionades per la por que el sanador pogués tenir raó sobre les terribles malalties que diagnosticava. Però amb el temps les pacients es van adonar que res canviava després de les visites i van veure que les malalties que els diagnosticava cada cop eren més inversemblants. Finalment, i després de parlar entre elles, van concloure que les tècniques curatives del suposat sanador eren una estafa i van decidir denunciar els fets.

Els mossos van detenir-lo mentre es trobava en la seva consulta ubicada il·legalment en un traster el passat 6 de febrer acusat de diversos delictes de abusos sexuals i intrusisme professional. Un cop passat a disposició judicial el detingut a quedat en llibertat amb càrrecs.