Una calçotada va ser la causa de l'incendi que va cremar prop de 2.300 m2 de terreny forestal el passat 17 de març a Marganell, al Bages. Les investigacions d’Agents Rurals, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han determinat que la causa va ser una negligència originada a partir d’una foguera.

Els fets no són insòlits. Segons dades d'Agricultura, durant els darrers 5 anys (2009-2013) a Catalunya s’han produït 63 incendis amb causa foguera que han cremat un total de 973 hectàrees forestals. Un 39% dels incendis originats en aquest període han estat causats per negligències que tenen darrere l’acció de l’home.

L'incendi, per la seva proximitat, va posar en perill el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, però gràcies a la ràpida intervenció dels mitjans d’extinció (Bombers i ADF) el foc es va poder controlar i extingir ràpidament.

Agents Rurals van trobar restes de la foguera que va originar l'incendi

Efectius dels Agents Rurals van investigar l’origen i la causa que va provocar aquest incendi i es va trobar a l’àrea d’inici de l’incendi les restes d’una foguera efectuada per a la realització d’una calçotada.

La calçotada es va fer el dia anterior i es va apagar parcialment. El fet de no apagar bé el foc va provocar que cap al migdia de l’endemà, quan les temperatures van augmentar i la humitat relativa va baixar, aquest foc mal apagat es revifés i provoqués l’incendi forestal.

A més de la imprudència de deixar el foc mal apagat, aquesta calçotada es va fer en època de prohibició d’encendre foc (que va del 15 de març al 15 d’octubre) i no es disposava de la corresponent autorització administrativa per realitzar activitats amb risc d’incendi forestal.

Aquests fets poden ser constitutius d’un delicte per imprudència previst en el Codi penal amb penes d’un a cinc anys de presó i multa de dotze a divuit mesos. Per aquest motiu, i identificats els autors de la foguera, aquests fets s’han posat en coneixement del fiscal coordinador de medi ambient. També s’ha iniciat el procediment sancionador administratiu que hi sigui aplicable.