Un cop la neu ha deixat de caure, els esforços dels serveis d'emergències se centren en netejar les voreres i evitar que el fred que s'espera en les properes hores converteixi en glaç lliscant la neu que queda. A la xarxa viària de la Catalunya central se circula amb normalitat, a excepció de cinc carreteres -a les quals s'ha de circular amb cadenes o estan tancades- i els serveis de transport tornen a funcionar.

Les vies tallades a la demarcació són la B-300 a Calaf, la BV-4031 a Castellar de N'Hug i la BV-4024 al Coll de Pal. Per la seva part és obligatori l'ús de cadenes a la BP-1103 a l'altura del Bruc, a la N-141c a Moià, i a la C-241c a Sant Martí de Tous. Han quedat obertes sense restriccions la BV-2204v i la BP-1121 i ja no és obligatori l'ús de cadenes a la BV-4243.

El moment de més incidències i problemes de mobilitat ha estat al migdia. La circulació a les carreteres de la Catalunya central era complicada per la neu que havia caigut durant la matinada i el matí i que ha deixat gruixos d'entre 5 i 22 centímetres. Un dels punts més conflictius ha estat l'autopista C-16, on han quedat atrapats cotxes i vehicles entre els 8 i les 10 del matí. Segons han denunciat alguns usuaris indignats a aquest diari, no s'advertia de la circulació en accedir al peatge de Sant Vicenç de Castellet, fet que ha atrapat als conductors. Segon informa la Generalitat, finalment, l'autopista de Terrassa a Manresa ha aixecat les barreres al peatge en sentit sud.

Els conductors atrapats recuperaran l'import del peatge

El Govern ha confirmat al migdia que els conductors atrapats a les autopistes de titularitat catalana recuperaran els diners dels peatges. La mesura s'aplicarà a la barrera de Vallcarca de la C-32, en el tram Castelldefels - Sitges, i als peatges de les Fonts i Sant Vicenç de Castellets de la C-16, en el tram Terrassa - Manresa. Així, els cobraments no es faran efectius a aquells que hagin pagat amb teletac o targeta de crèdit, es reemborsarà els que hagin utilitzat una targeta de dèbit i es tornarà els diners als que hagin abonat l'import en metàl·lic. Pel que fa a aquest últim grup, els usuaris afectats s'han de dirigir a les oficines d'Aucat (en el cas de la C-32) o Autema (C-16) i mostrar el tiquet acreditatiu de pagament per poder recuperar l'import.

Els accessos a Manresa, col·lapsats

Els accessos de la capital del Bages tampoc s'han escapat del col·lapse. Circular per la Pujada Roja era complicat i algun conductor ha hagut d'empènyer el vehicle. A la sortida per l'avinguda dels Dolors hi havia cues per diversos turismes encallats a la rotonda d'accés a la ronda. Pel que fa a la via pública, hi ha afectacions puntuals al trànsit en els carrers Viladordis, Cadí i Joan Fuster.

Quant als gruixos registrats, el Servei Meteorològic de Catalunya els ha xifrat en 5 cm a localitats com Manresa i Solsona. Però on hi ha hagut més acumulacions ha estat a l'Anoia, amb més de 20 cm en algunes zones de més 600 metres d'altura. 22 cm a la Llacuna i 3 cm a Vallbona d'Anoia.

Els centres educatius tanquen portes

La nevada ha obligat a algunes escoles i instituts a enviar els alumnes cap a casa. Els centres de Manresa que han tancat al llarg del matí han estat el Pius Font i Quer, el Lluís de Peguera, Cal Gravat, la Font dels Capellans, Valldaura, el Pilar, La Muntanya el Drac, Sèquia, Flama i Vedruna. La resta han continuat l´activitat amb molt poca assistència d´alumnes i han decidit que també tancaran a la tarda.

De fet, molts alumnes ja no han pogut arribar als centres. Segons ha informat Protecció Civil, s'ha suspès el transport escolar a l'Anoia i a part de la comarca del Bages. En aquest darrer cas, les línies afectades són les de Moià, Castellbell i el Vilar i Viver i Serrateix. De les 5 línies de transport escolar que en el servei del matí han funcionat amb normalitat, només una farà el retorn de tarda de l'horari habitual (de l'institut Gerbert d'Aurillach de Sant Fruitós cap a la Rosaleda i Torroella). En els altres quatre casos, s'ha fet un retorn anticipat dels alumnes cap als seus domicilis i, en algun cas, han estat les mateixes famílies qui s'han desplaçat al centre a buscar-los.

De cara a la tarda, la regidoria d´Ensenyament de Manresa ha enviat una recomanació a tots els centres escolars perquè no obrin a la tarda, tot i que alguna escola ha manifestat que mantindrà l´activitat.

Neteja dels carrers

Els equips municipals de via pública de Manresa han actuat per treure la neu acumulada en els punts més afectats dels barris de la Balconada, la Font dels Capellans, Carretera de Santpedor, Poble Nou, Cal Gravat, Polígon de Bufalvent, a la rotonda propera a la Comissaria dels Mossos d´Esquadra, a la carretera de Sant Joan i al Polígon dels Dolors, a la rotonda de Prat de la Riba. Les màquines també han treballat al Passeig del Riu fins a Sant Marc, a diferents trams del Passeig Pere III, al Centre Històric i a la Muralla des de Plaça Europa fins a Valldaura.

Ja a la tarda, el Comitè Municipal d´Emergències de Manresa, reunit per coordinar les actuacions davant la nevada que ha motivat l´activació del Pl a d´Emergències per nevades, ha marcat com a prioritat la neteja de voreres per facilitar el desplaçament de vianants i evitar que la neu es pugui glaçar, davant l´anunci d´un descens important de les temperatures.

Així, han continuat les tasques de neteja a les voreres a la zona de Plaça Catalunya, Francesc Macià, Centre Històric, Avinguda de les Bases de Manresa, Carretera de Santpedor, Carrer Callús, Plaça de la Democràcia, Abat Oliba. També s´ha procedit a treure la neu dels accessos a centres sanitaris com el Centre Hospitalari, l´Hospital Sant Joa n de Déu, la Clínica Sant Josep i centres d´atenció primària.

AP-7 i l'A-2, reobertes

L'AP-7, afectada pel temporal de neu, ha quedat reoberta en els dos sentits al voltant de la una del migdia, segons informa el Servei Català de Trànsit. S'ha reobert el tram en els dos sentits entre el Martorell i el Vendrell a l'AP-7. Aquest migdia els vehicles ja poden continuar el seu trajecte, tot i que en molts punts encara es registra circulació intensa.

L'autopista A-2 ha quedat normalitzada després que cap a tres quarts de dues del migdia s'ha reobert el tram entre el Bruc i Collbató que estava tallat per la neu en els dos sentits, segons acaba d'informar el Servei Català de Trànsit. Després d'haver-se reobert la via, en aquest punt de l'A-2 encara hi ha uns quatre quilòmetres de retencions en sentit Barcelona.

Per altra banda, segueix tallat l'accés al Monestir de Montserrat a la BP-1121, la BV-4024 a Guardiola de Berguedà i la BV-4031 a Castellar de N'Hug. També són obligatòries les cadenes a la N-141c a Moià.

Els Bombers són requerits per fer assistències a carreteres al Bages i a l'Anoia

Al llarg del matí, els Bombers han estat requerits per fer assistències a carreteres del Bages i l'Anoia com a l'eix transversal, on un camió ha quedat travessat a Calonge de Segarra. També diversos vehicles s'han vist encallats en aquesta via, tot i que segons els Bombers no s'han produït incidències destacables.

D'altra banda, els Bombers també han estat requerits per assistències sanitàries, per acompanyar persones que havien d'anar a l'hospital, com una veïna de Sant Salvador de Guardiola que havia d'acudir a l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa.

El servei de bus urbà torna a funcionar

A partir de les 10.30 h totes les línies de Castellà han quedat parades. El transport urbà de Manresa també ha patit les conseqüències de les condicions meteorològiques tot i que ja s´ha anat restablint el servei. Temporalment hi ha hagut desviaments a la L4 a la l´alçada del carrer Viladordis, i a la L8 a la rotonda de la Comissaria dels Mossos. A la tarda ja tot ha funcionat amb normalitat.

Pel que fa al servei de Transbages, avui no s'han pogut fer els trajectes de les línies que van de Manresa a Talamanca i Mura, Marganell, Pont de Vilomara i Rocafort, Bellaterra, i de Berga a Prats de Lluçanès.