Els Mossos d'Esquadra van detenir, entre el 25 i el 26 de maig, dos homes de 54 i 36 anys, nacionalitat italiana i espanyola i veïns de Calella i Sant Cugat del Vallès com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força, sostracció de vehicle, tinença i fabricació d´explosiu i pertinença a grup criminal.

Els investigadors van detectar que hi havia un grup criminal dedicat a forçar caixers automàtics mitjançant l´ús d´explosius. Entre el 3 de abril i el 23 de maig es van produir sis robatoris en caixers automàtics de les localitats de Barcelona, L´Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Igualada i Sant Cugat del Vallès.

El sistema d´obertura que feien servir per accedir a l´interior dels caixers era molt especialitzat: primer de tot posaven una mànega amb càrrega explosiva a la part d´expulsió dels bitllets del caixer mitjançant un filferro que utilitzaven com a guia. Acte seguit donaven un impuls elèctric a l´explosiu, per mitjà d´una pila de petaca, perquè es produís una explosió. L´ona expansiva provocava que la porta posterior del caixer sortís disparada i es poguessin emportar els caixetins carregats de diners i els sobres amb ingressos dels clients.

L´explosiu el fabricaven ells mateixos en un pis franc que tenien a Calella de la Costa (Maresme). Compraven els productes, tots legals i d´ús quotidià, en diverses botigues i, un cop els barrejaven en les proporcions necessàries, aconseguien un explosiu molt perillós.

Ja amb l´explosiu preparat, sortien del pis amb un vehicle de la seva propietat i es dirigien a un vehicle d´alta gamma, que havien sostret prèviament, hi pujaven i es desplaçaven fins al caixer que havien seleccionat. Cal destacar que prenien fortes mesures de contra vigilància amb l´objectiu que ningú no els seguís.

Dels sis robatoris dels quals els investigadors tenen constància, tres van ser consumats i van robar més de 120.000 euros, mentre que en els tres restants van haver de marxar sense sostreure res tot i que en aquells casos també hi ha haver explosió.

Un cop els investigadors van tenir els delinqüents plenament identificats, van detenir-ne dos entre els dies 25 i 26 de maig i van emetre ordres de detenció per als tres restants ja que no se´ls va poder detenir. També van escorcollar cinc dels domicilis on residien i fabricaven els explosius.

Un dels dos detinguts ja va ser detingut l´any 2013 per fets similars i va estar pres durant vuit mesos en presó provisional, tot i que actualment estava en llibertat a l´espera de judici.

Després de declarar en seu judicial, el Jutge va decretar l´ingrés a presó per a tots dos detinguts.