El Cos Nacional de Policia ha alliberat cinc dones víctimes d'una xarxa dedicada a l'explotació sexual, que es dóna per desarticulada després de la detenció de quatre dels seus membres, un dels quals a Martorell. Tots estan acusats de captar-les a Nigèria i d'obligar-les a prostituir-se atemorint-les amb rituals de vodú.

Segons va informar ahir la Policia Nacional, a l'operació, amb ramificacions a Catalunya i Andalusia, s'ha detingut una dona que exercia de mami, amb un control absolut de les víctimes, així com tres membres més del grup, que suposadament forçava les noies a prostituir-se en jornades interminables al carrer per saldar els deutes contrets per haver-les traslladat a Espanya.

La xarxa, que operava a l'estat almenys des del 2004, captava les víctimes a Nigèria i des d'allà les traslladava il·legalment a Espanya per via aèria, prèvia escala en altres països europeus o al Marroc, utilitzant documentació falsa.

Per controlar les víctimes, la xarxa les sotmetia al seu país d'origen a rituals de vodú, en què se sacrifiquen animals, i se segellava un pacte entre l'organització, que es comprometia a preparar el viatge i a finançar les despeses, i les noies, que prometien obediència sota l'amenaça de la seva mort o de la dels seus familiars, així com a pagar el deute contret i no denunciar res davant la policia. Dues de les detencions s'han practicat a Sabadell, una a Montcada i Reixac i una altra a Martorell.

Un cop les noies arribaven a Espanya, eren informades del deute i forçades a exercir la prostitució per saldar-lo completament. La líder del grup compartia domicili amb les víctimes i els marcava les tarifes que havien de cobrar per cada servei sexual.