El Jutjat Penal 2 de Manresa ha absolt per falta de proves els dos caçadors de Sant Salvador de Guardiola que van ser denunciats pels Agents Rurals com a suposats responsables de l'enverinament mortal de catorze gossos del municipi. En la sentència, a la qual ha tingut accés Regió7, la jutge no descarta que, en realitat, els esquers amb carn tòxica haguessin estat col·locats per agricultors de la zona amb l'objectiu de matar porcs senglars, per evitar així que els destrossessin les collites.

Els fets van tenir lloc entre el març i l'octubre del 2012, quan persones no identificades van col·locar trampes en diversos punts de l'àrea explotada per l'Associació Guardiolenca de Caça, que abasta principalment els boscos del municipi de Sant Salvador de Guardiola. Els esquers consistien en trossos de carn impregnats amb un insecticida molt nociu.

Com a conseqüència, van morir enverinats catorze gossos, set dels quals d'un mateix propietari, per haver menjat aquesta carn. Els Agents Rurals també van trobar el cadàver d'una guineu que havia ingerit aquest mateix verí i una garrafa amb restes del producte tòxic. Algunes de les zones on es van trobar els esquers van ser a Canyelles, a Ca l'Enric de la Torre, a la urbanització Ca l'Esteve, al Torrent de la Font del Boix i a La Glorieta.

Després d'una investigació que la jutge reconeix "minuciosa", els Agents Rurals van assenyalar l'expresident de l'Associació Guardiolenca de Caça, Fernando V. G., i el seu excunyat i exsoci de l'entitat, Amalio P. L., com els responsables dels esquers. Amb aquesta acció, segons els Agents Rurals, els dos caçadors pretenien matar els animals salvatges depredadors de les espècies de caça, bàsicament conills i perdius. L'objectiu, segons la mateixa investigació, era mantenir el màxim nombre possible d'exemplars per poder incrementar l'activitat de caça i vendre així més tiquets a caçadors.

Durant el judici, celebrat fa tres setmanes, la fiscalia, basant-se en la investigació dels Agents Rurals, va demanar dos anys de presó per als caçadors, una multa de 4.800 euros i una indemnització de 5.750 euros als propietaris dels gossos afectats. Però, després del judici, la jutge no ha considerat suficients els indicis contra els dos acusats i els ha absolt.

De fet, ningú no va veure els acusats deixant la carn enverinada, de manera que no hi havia cap prova directa de la seva participació en els fets. Després de fer un seguiment dels dos sospitosos, però, els Agents Rurals van constatar que els acusats, com a gestors de l'àrea de caça, eren les úniques persones que freqüentaven les zones on es van trobar els esquers i la garrafa.

Molt a prop del lloc on havien aparegut les trampes, es van trobar cigarretes de la marca que fumava Fernando V. G. i un sobre amb el nom d'Amalio P. L. A més, molts dels esquers es van trobar als límits de l'àrea de caça, la qual cosa indicava, segons la investigació, que es volia protegir la seva fauna cinegètica. Segons els Agents Rurals, era molt difícil que els acusats, si no eren els responsables dels fets, no haguessin trobat els esquers, ja que desprenien una forta olor i eren molt a prop del lloc on ells estacionaven el cotxe.

Però la sentència assenyala que aquests indicis només acrediten que els caçadors freqüentaven efectivament la zona, però no pas que fossin els autors dels enverinaments. De fet, la jutge arriba a posar en dubte la seva culpabilitat, ja que pren en consideració la declaració d'una veterinària de Sant Salvador, "una persona sensibilitzada amb els fets ocorreguts". Segons va declarar la veterinària, els casos d'enverinaments en realitat es produïen des de feia molts anys (aproximadament des del 2002) i s'havien convertit en "una constant" al municipi. Alguns dels casos, a més, s'havien produït a fora de la zona de l'àrea de caça.

La veterinària va assenyalar que l'objectiu dels esquers podrien ser els senglars. Per això, la sentència no descarta que els enverinaments haguessin estat provocats en realitat "per persones que pateixen les molèsties que ocasionen els porcs senglars de la zona, que destrossen els seus cultius".