Poder avisar de qualsevol urgència la Policia Local de Santpedor amb un sol clic, sense haver de recordar números de telèfon ni haver d'explicar la ubicació, ja que el sistema envia directament la localització. És una de les moltes possibilitats que ofereix una nova aplicació de telèfon mòbil, «Seguretat Ciutadana», que acaba d'estrenar la Policia Local de Santpedor de forma pionera a les comarques centrals. De moment, l'app només era utilitzada, a Catalunya, per policies del Baix Llobregat.

«És una aplicació molt potent que permet una comunicació de 360 graus entre la ciutadania i la policia», explica el sergent en cap de Santpedor, Moisès Gimeno. «Penso que la policia s'ha d'adaptar a les noves tecnologies i als nous usos de la ciutadania. Si la gent utilitza Twitter, has de ser a Twitter. Si la gent utilitza aplicacions, doncs també n'has de fer servir», considera Gimeno.

L'aplicació es pot descarregar gratuïtament a AppStore o a GooglePlay (tot especificant «Seguretat Ciutadana Santpedor» en el buscador). Un cop instal·lada al telèfon, la pantalla d'inici ja mostra els botons d'activació dels telèfons d'emergències bàsics. El que està en color vermell és el de la Policia Local de Santpedor. «La persona de Santpedor que el pitgi, ens estarà trucant directament i, a més, si té la geolocalització activada, veurem la ubicació on es troba», explica Gimeno.

És el que va fer dissabte una comerciant del carrer Ample, que feia pocs dies s'havia descarregat l'aplicació. «Un nen que era a la botiga va quedar insconscient, per un problema de salut. La botiguera ens va trucar a través de l'aplicació, tot clicant el botó vermell», explica Gimeno. «Gràcies a això, ens vam poder activar immediatament i el SEM va atendre amb èxit el menor», afegeix.

També servei a fora del poble

Si l'usuari marxa de Santpedor i manté activada la geolocalització, el botó vermell passarà a associar-se amb el número de la Policia Local més propera. Per exemple, si és a Manresa, li sortirà, en el text del botó vermell, la inscripció «Policia Local de Manresa», que podrà activar de seguida sense haver de buscar cap número.

En la mateixa pantalla d'inici, es pot activar el botó del 112 (per a qualsevol emergència) o el botó del telèfon no urgent de la Policia Local de Santpedor. Si es prefereix, es pot enviar un missatge d'emergència, que el cos policial santpedorenc rebrà directament.

La Policia Local recomana als santpedorencs que es registrin com a usuaris, ja que podran gaudir de tota la resta de serveis: comunicar incidències de qualsevol tipus, rebre alertes a l'instant (per exemple, dissabte passat se'n van enviar de la nevada) o tenir informació sobre seguretat viària. De moment, més de cent veïns de Santpedor ja s'han registrat.

Amb aquesta aplicació, la Policia Local de Santpedor pretén desconnectar-se de mica en mica del WhatsApp, ja que diu que les possibilitats són més limitades. El servei, però, encara està vigent.