La Catalunya Central torna a ser un dels escenaris de la lluita contra el gihadisme. Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir una persona a Masquefa en el marc de l'operació per desmantellar una cèl·lula que tenia vincles amb Daesh i traficava amb drogues. És un dels nou arrestats. El municipi de l'Anoia és una de les sis localitats en què la policia catalana va portar a terme escorcolls, que es van concentrar sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona. Tres dels detinguts tenien vincles amb els autors dels atemptats a l'aeroport de Zaventem, a Brussel·les, i en una estació de metro de la ciutat que el març del 2016 va provocar la mort de 35 persones.

De moment no se sap si l'arrestat de Masquefa, concretament a la urbanització del Meset, és un dels que tenien contacte amb la cèl·lula gihadista de l'atac a Bèlgica. Veïns del municipi de l'Anoia indicaven ahir a Regió7 que havien vist a primera hora, entre les 6 i les 7, furgons dels Mossos d'Esquadra i que a mig matí ja havien marxat. Fa dos anys, els Mossos ja van actuar a la comarca de l'Anoia en una operació contra Daesh que va acabar amb la detenció d'un noi, que llavors tenia 18 anys, a Piera per difondre propaganda gihadista i incitar a cometre atemptats.

Vuit mesos investigant

Els Mossos d'Esquadra es van coordinar amb membres de la Policia Federal Belga i de la Policia Nacional per dur a terme els escorcolls i les detencions. I és que les investigacions van començar fa vuit mesos, quan un ciutadà anònim va informar la policia de les seves sospites sobre el vincle d'una persona amb el món de la droga. Posteriorment, la policia catalana va veure que el sospitós tenia contactes amb persones que estaven sent investigades a Bèlgica per pertànyer a grups terroristes i, a partir d'aquí, els cossos policials van començar a col·laborar. Els tres detinguts d'ahir que mantenien vincles amb Daesh estan relacionats amb Ousama Atar, cervell de l'atemptat, i que la policia no ha localitzat.

Fons properes a la investigació informaven ahir que Atar no figura entre els nou detinguts d'ahir pels Mossos d'Esquadra ni se sap on és. Alguns dels detinguts van estar suposadament en contacte amb Yassime Atar, germà d'Ousama, que va ser detingut dies després dels atemptats i continua a la presó. Les mateixes fonts indiquen que no planejaven un atemptat a Espanya.

En els escorcolls d'ahir, els agents van confiscar abundant documentació, aparells electrònics, dispositius de memòria, ordinadors, diners en efectiu, així com armes de foc i substàncies estupefaents de diferents tipus. L'operació va estar dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional.

Els nou arrestats, tots homes d'entre 30 i 40 anys, un de nacionalitat espanyola i la resta de nacionalitat marroquina, han estat detinguts per integració en organització terrorista i per altres delictes relacionats amb el crim organitzat. La gran majoria tenen antecedents policials per delinqüència comuna i activitats de crim organitzat.

Al Marroc la policia també va fer ahir escorcolls. Aquestes actuacions es van desenvolupar en domicilis vinculats amb les persones investigades. La policia marroquina actuava acompanyada per membres de la Policia Nacional i dels Mossos d'Esquadra que s'hi van desplaçar. Els detinguts van passar ahir a disposició de l'Audiència Nacional. Se'ls imputa, entre d'altres, els delictes d'integració en organització terrorista, integració en organització criminal, tràfic de drogues, robatori amb violència, tinença d'armes i blanqueig de capitals.

Pel que fa a Catalunya, a part dels escorcolls a Masquefa, els 350 agents que van participar en l'operació en van fer onze més en immobles de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Ripollet i Cornellà de Llobregat.

El jutge Velasco va obrir diligències després que la magistrada belga que instrueix la investigació per l'atemptat a l'aeroport i el metro de Brussel·les trobés vincles entre els presumptes responsables d'aquell atac i alguns dels arrestats ahir a Barcelona. Els altres membres del grup estarien vinculats al tràfic de drogues.