El Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, que aglutina totes les investigacions de l'1-O al Bages, ha citat a declarar en qualitat d'investigat Eloi Hernández (ERC), alcalde de Fonollosa, un dels quatre municipis bagencs que van rebre les càrregues de la Guàrdia Civil durant el referèndum. A més, també ha citat a declarar el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, agredit durant una de les càrregues policials de la jornada.

La notificació judicial rebuda per Hernàndez li atribueix un presumpte delicte de desobediència. En el cas de Pesarrodona, la citació no li especifica el tipus de fet delictiu. Fonts judicials no descartaven ahir que alcaldes o regidors dels altres dos pobles bagencs visitats per la Guàrdia Civil (Callús i Castellgalí) rebin les mateixes citacions. Ahir, però, no l´havien rebut ni l´alcalde de Callús ni el de Sant Joan, tots dos sobiranistes com el de Fonollosa.

La jutge que ha imputat Hernàndez i Pesarrodona és la que estava de guàrdia el dia 1 d´octubre a Manresa i és qui centralitza tots els casos relacionats amb l´1-O al Bages. Ja el mateix 1 d´octubre va rebre la denúncia d´un particular contra els Mossos per la seva suposada passivitat. Posteriorment, va rebre la denúncia col·lectiva que una cinquantena de ferits va presentar contra les càrregues policials a Sant Joan, Castellgalí, Callús i Fonollosa, impulsada pel Col·legi d´Advocats de Manresa. Pesarrodona es troba entre els ferits denunciants, i Hernàndez va denunciar els danys causats per la Guàrdia Civil a l´ajuntament.

Tots dos van mostrar ahir la seva estupefacció a aquest diari. Hernàndez considera que la seva imputació per desobediència es produeix «per no haver impedit la celebració del referèndum». Segons va destacar, però, «estem tranquils. Hem actuat amb total convicció i fermesa: hem fet el que havíem de fer, estant al costat del poble, perquè tothom pogués manifestar lliurement la seva opinió». Segons va constatar, «l´1 d'octubre, a Fonollosa vam rebre els cops de la Guàrdia Civil i ara continuen amb el braç judicial. Aquell dia va rebre la gent del poble, i ara van contra l'alcalde».

El regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona també mostrava ahir la seva incredulitat. «Estic absolutament sorprès, indignat i al·lucinat. Els que vam resultar agredits l´1 d´octubre vam ser nosaltres, i ara ens ho tornen amb una denúncia d´encausament», va denunciar. «Pel que ens diuen els advocats, hi haurà molt poca base perquè la imputació acabi anant a judici. Però és un fet significatiu, que ens indica, directament, que han embogit», va dir.

Pesarrodona, com la resta de ferits per la Guàrdia Civil, també ha rebut, d´altra banda, la citació per ser explorat pel forense. Les visites dels lesionats al jutjat continuen avui i la setmana vinent.